alex the great tomb

Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν την Αρβελέρ ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται στη Βεργίνα

Σύμφωνα με την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: στη Βεργίνα δεν βρίσκεται ο τάφος του Φιλίππου, αλλά του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η βασίλισσα και μάνα τριών Μακεδόνων βασιλιάδων, η Θεσσαλονίκη

Ως επιστήμον, η βυζαντινολόγος και ιστορικός έχει αναδειχθεί σε σημαντική προσωπικότητα στον επαγγελματικό της χώρο. Ωστόσο, υπάρχει η ερώτηση αν η ίδια πιθανότατα παραπλανάται από τα αμυδρά σημάδια του παρελθόντος. Το θέμα, άλλωστε, αφορά ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μυστήρια.

Ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε τον τίτλο του Μεγάλου για πολλούς λόγους. Η ιστορική του μορφή και η αξιοπρέπεια του Μακεδόνα στρατηγού τον οδήγησαν σε επίπεδο θεότητας. Κατόρθωσε πράγματα που φαίνονταν μυθικά, καθιστώντας τα αδύνατα εφικτά. Όμως, τι συνέβη μετά τον θάνατό του σε ηλικία μόλις 33 ετών; Η πλειονότητα των αναφορών υπονοεί ότι η σορός του, αφού παρέμεινε αρχικά στη Βαβυλώνα, επέστρεψε στην Ελλάδα. Αυτό, προφανώς, ήταν η επιθυμία του ίδιου. Συνήθως, όλοι οι Μακεδόνες βασιλείς επιθυμούσαν να θαφτούν στη γη τους, στην πατρίδα τους.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν αρκετοί αναλυτές της Ιστορίας, ο Πτολεμαίος μεσολάβησε και “έκλεψε” τη σορό, μεταφέροντάς την στην Αλεξάνδρεια, όπου θεωρούνταν ότι “ανήκε” λόγω του ονόματός της. Υπάρχει ακόμα μια μαρτυρία που αναφέρει ότι ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Καρακάλλας επισκέφτηκε την πόλη της Αιγύπτου το 215 π.Χ. για να αποτίσει φόρο τιμής στον Αλέξανδρο, προσκυνώντας στον τάφο του.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν αντίθετες απόψεις. Η κυρία Αρβελέρ πιστεύει ότι ο Περδίκκας, απεσταλμένος της μητέρας του Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδας, κατάφερε να φέρει τα οστά του επιστρέφοντας στη Μακεδονία. Κατά την άποψή της, ο τάφος που ανακαλύφθηκε το 1977 στη Βεργίνα δεν ανήκει στον Φίλιππο, αλλά στον γιο του. Σε αυτή την πεποίθηση, η κυρία Αρβελέρ δεν είναι μόνη, αλλά έχει τη στήριξη άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων και οργανισμών. Συγκεκριμένα, η Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή, αμερικανοί ανθρωπολόγοι, ο ακαδημαϊκούς Γιουτζίν Μπόρζα, η ελληνίδα αρχαιολόγος Ολγα Παλαγγιά, και ο ιστορικός Τριαντάφυλλος Παπαζώης συμμερίζονται αυτήν την άποψη.

Παρ’ όλα αυτά, το σενάριο υστερεί σε αξιοπιστία, καθώς ο τάφος στη Βεργίνα δεν περιέχει οστά που να αντιστοιχούν στην ηλικία του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τον θάνατό του. Σύμφωνα με ανθρωπολόγους, τα οστά ανήκουν σε άτομο που ήταν περίπου 45 ετών, ενώ ο Αλέξανδρος πέθανε πριν τα 33. Αυτό αποτελεί, σύμφωνα με την αρχαιολόγο Αγγελική Κοτταρίδη, αδιαμφισβήτητο στοιχείο που αναιρεί την υπόθεση.

Συνολικά, οι απόψεις διίστανται, και το μυστήριο γύρω από τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου παραμένει ανεξιχνίαστο. Μήπως, όμως, αυτή η αναζήτηση είναι μάταιη, καθώς ο Μεγαλέξανδρος ζει διαχρονικά μέσα από την πανανθρώπινη κληρονομιά;

Μέγας Αλέξανδρος: Το τελευταίο γράμμα προς τη μητέρα του, την Ολυμπιάδα

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr