Και ναι, σώζονται 6 αρχαιοελληνικοί ναοί στη Μικρά Ασία που «επιβιώνουν» ως και σήμερα

Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στη Μικρά Ασία. Άντεξαν στη δοκιμασία του χρόνου, παρέχοντας έναν απτό σύνδεσμο με την πλούσια ιστορία της περιοχής. Ακολουθούν μερικά αξιοσημείωτα παραδείγματα.

8 λόγοι για τους οποίους δε θα επιβίωνες στην Αρχαία Ελλάδα

6 αρχαιοελληνικοί ναοί στην Μικρά Ασία

1. Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο:

Πηγή φωτογραφίας

Θεωρούμενος ως ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο ήταν αφιερωμένος στη θεά Άρτεμη, την ελληνική θεά του κυνηγιού και της ερημιάς. Αν και μεγάλο μέρος του ναού έχει καταστραφεί με την πάροδο των αιώνων, αρχαιολογικά απομεινάρια μπορούν ακόμη να βρεθούν κοντά στο Selçuk στην Τουρκία.

2. Ναός της Αθηνάς στην Άσσο:

Πηγή φωτογραφίας

Βρίσκεται στην ακρόπολη της Άσσου, ο ναός της Αθηνάς χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ.. Αυτός ο δωρικός ναός έχει θέα στο Αιγαίο Πέλαγος και φημίζεται για το γραφικό του περιβάλλον και τους καλοδιατηρημένους κίονες. Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τον αρχαιολογικό χώρο για να γίνουν μάρτυρες του μεγαλείου της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής.

3. Ναός του Απόλλωνα στα Δίδυμα:

Πηγή φωτογραφίας

Ο ναός του Απόλλωνα στα Δίδυμα, γνωστός και ως Διδυμώνειο, ήταν ένα από τα σημαντικότερα μαντεία στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Αν και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ πλήρως, οι κολοσσιαίες κολόνες και τα απομεινάρια του ναού μεταφέρουν το μεγαλείο αυτού του ιερού χώρου αφιερωμένου στον θεό Απόλλωνα.

4. Ναός του Τραϊανού στην Πέργαμο:

Πηγή φωτογραφίας

Η Πέργαμος, μια αρχαία ελληνική πόλη, μπορεί να υπερηφανεύεται για τον Ναό του Τραϊανού, ένα οικοδόμημα αφιερωμένο στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό. Ενώ η πόλη ήταν ελληνιστική, ο ναός αυτός αντανακλά την επιρροή της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής. Τα καλοδιατηρημένα ερείπιά του περιλαμβάνουν ένα μνημειώδες βάθρο και κίονες.

5. Ναός της Αθηνάς Πολιάδος στην Πριήνη:

Πηγή φωτογραφίας

 

Στην Πριήνη, μια αρχαία ελληνική πόλη, βρίσκεται ο ναός της Αθηνάς Πολιάδος, ο οποίος χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ.. Αυτός ο ναός, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Πυθέα, αποτελεί παράδειγμα της κλασικής ελληνικής αρχιτεκτονικής και προσφέρει μια εικόνα των θρησκευτικών πρακτικών της περιοχής.

6. Ναός του Διονύσου στην Τέω:

Πηγή φωτογραφίας

Στην Τέω, μια αρχαία πόλη του Ιονίου, υπήρχε ο ναός του Διονύσου, που τιμούσε τον Έλληνα θεό του κρασιού και της γονιμότητας. Αν και σήμερα σώζονται μόνο θραύσματα, συμπεριλαμβανομένης μιας καλά διατηρημένης ζωφόρου, ο χώρος παρέχει μια ματιά στην πολιτιστική και θρησκευτική ζωή των αρχαίων Ελλήνων στη Μικρά Ασία.

Οι 7 γυναίκες φιλόσοφοι στην Αρχαία Ελλάδα που οφείλουμε να γνωρίζουμε

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr