αρχαία ελλάδα ευχή μάνας

Αρχαία Ελλάδα: Μια ευχή της μάνας προς τον γιό – Πώς έγινε η ανακάλυψη;

Το 1936, ο Γερμανός αρχαιολόγος Tillmann Ueberroth ηγείται ανασκαφών στις Μυκήνες. Η αποστολή συνδέεται με μια παράλληλη έρευνα στον Θολωτό Τάφο του Ατρέα, τροφοδοτούμενη από φήμες για διαπλανητικά ταξίδια και μύθους που γοήτευαν τον Χίτλερ.

Μηχανισμός Αντικυθήρων: Όσα ξέρουμε για τον “πρώτο υπολογιστή” στον κόσμο

Μέσα σε δύο μήνες, η σκαπάνη φέρνει στο φως μια μαρμάρινη πινακίδα από πεντελικό μάρμαρο. Χαραγμένη με 14 φωνήεντα σε 6 λέξεις, η φράση “OΙΑ ΗΩ Ω ΥΙΕ ΑΕΙ ΕΙ” ερμηνεύεται ως “Όπως η αυγή, γιε μου να είσαι πάντα!“.

Για τον Ueberroth, όμως, κρύβεται ένα μυστικό μήνυμα. Στον αποκρυφισμό, τα 5 ελληνικά φωνήεντα συνδέονται με τους πλανήτες. Η θεωρία συνωμοσίας υποστηρίζει πως η πινακίδα, λειτουργεί ως κώδικας για ένα διαστρικό ταξίδι, αλλοιώνοντας το νόημα της φράσης.

Αυτό ακριβώς αναζητούσαν οι άνθρωποι του Χίτλερ (αν θέλεις να μάθεις και τι βιβλία διάβαζε μπες εδώ): μια μυστικιστική φόρμουλα για την κατάκτηση του διαστήματος (Εκείνη την εποχή ο αποκρυφισμός ήταν κάτι σύνηθες).

Ο Ueberroth καλεί τον Erik Kieber, φυσικό και αποκρυφιστή, για να αποκωδικοποιήσουν το «μυστικό μήνυμα» της πινακίδας.

Σύμφωνα με τον Kieber, η φωνητική σύνθεση λέξεων μπορεί να επιφέρει πνευματική σύνδεση με πλανήτες, λειτουργώντας ως “κλειδιά” που ξεκλειδώνουν συχνότητες. Ο Kieber πίστευε πως η σύνδεση με τον πλανήτη που υποδεικνύεται από τα φωνήεντα οδηγούσε σε σωματική μεταφορά σε αυτόν, σε μια πολυδιάστατη εμπειρία. Και άλλα τέτοια «παλαβάτα»

«ὅπερ ἔδει δεῖξαι»: Τι σημαίνει η φράση που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες μαθηματικοί;

Ερμηνεύοντας ελεύθερα την ευχή της πινακίδας, ο Ueberroth και ο Kieber την ερμήνευσαν ως “να ξεφύγεις από τη Γη και να φτάσεις πέρα από τον Ήλιο, το άστρο που δημιουργεί την αυγή στη Γη.”

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η πινακίδα με την ευχή της μάνας εξαφανίζεται. Το 1952, εμφανίζεται ξανά σε ιδιωτικό μουσείο, όπου πανεπιστήμιο της Αμερικής ζητά να την μελετήσει.

Ο Ζακ Λακαριέρ, Γάλλος συγγραφέας, ύμνησε την Ελληνική: “Στην Ελληνική υπάρχει ένας ίλιγγος λέξεων, διότι μόνον αυτή εξερεύνησε, κατέγραψε και ανέλυσε τις ενδότατες διαδικασίες της ομιλίας και της γλώσσας, όσο καμία άλλη γλώσσα.”

Η φράση “OΙΑ ΗΩ Ω ΥΙΕ ΑΕΙ ΕΙ” (“Όπως η αυγή, γιε μου, να είσαι πάντα!”) με 14 φωνήεντα, 6 λέξεις, αποτελεί εντυπωσιακό παράδειγμα νοηματικής σύνθεσης, σπάνια έως αδύνατη σε άλλες γλώσσες.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η αρχαία ευχή ήρθε στο επίκεντρο, γεννώντας θεωρίες συνομωσίας και μύθους για αρκετά χρόνια, όπως κάθε τι πρίν παρέμβει η επιστήμη.

29 επιγραφές στα αρχαία ελληνικά που εντοπίσαμε σε κορυφαία μνημεία του εξωτερικού

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr