Το όνομα του σπουδαίου φιλοσόφου Αριστοτέλη έκανε τον γύρο των περισσότερων κινεζικών διαδικτυακών αναζητήσεων τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς ένας ακαδημαϊκός από το Πανεπιστήμιο Renmin στο Πεκίνο υποστήριξε ότι ο Έλληνας φιλόσοφος δεν υπήρξε ποτέ.
Επίκουρος vs Αριστοτέλης: Όταν ο ηδονισμός και η αρετή έκαναν πόλεμο!
Ο καθηγητής Jin Canrong δήλωσε ότι ο Αριστοτέλης έχει κρίσιμο ρόλο στην αφήγηση ότι η φιλοσοφία ήταν ήδη πολύ προχωρημένη στη Δύση τον 4ο αιώνα π.Χ., προσθέτοντας ότι τα έργα του Έλληνα φιλοσόφου μπορεί να γράφτηκαν περίπου δεκαεπτά αιώνες αργότερα.
Σύμφωνα με τον Zhou Kexin, γράφοντας στο Bitter Winter, ο Jin δεν είχε ιδιαίτερη φήμη στο κινεζικό κοινό προτού καταλήξει στις δηλώσεις του σχετικά με τον Αριστοτέλη, ήταν μια σχετικά άσημη προσωπικότητα. Ενδεχομένως, είχε καλύτερη αναγνώριση στη Δύση, όπου συμμετείχε σε πολλά συνέδρια και παρείχε διαλέξεις για άλλα θέματα σε κορυφαία πανεπιστήμια και φόρουμ.
Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα, ο εν λόγω ακαδημαϊκός, που είναι σύμβουλος στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν η Δύση έχει παραποιήσει την αλήθεια για τον Αριστοτέλη, τότε οι Κινέζοι έχουν δικαιολογία να πιστεύουν ότι οι Δυτικοί παραποιούν την αλήθεια σχεδόν σε όλα τα θέματα.
Το Bitter Winter επισημαίνει επίσης ότι ο Canrong είναι καθηγητής και αναπληρωτής κοσμήτορας στη Σχολή Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Renmin, ένα από τα δέκα κορυφαία κολέγια της Κίνας, και αναφέρεται ως «σύμβουλος» του ΚΚΚ. Είναι ειδικός στις Αμερικανικές Σπουδές, όχι όμως στην ελληνική ιστορία. Παρόλα αυτά, φαίνεται να μην μπορούσε να καταθέσει ισχυρισμούς με ένα τόσο μεγάλο εύρος χωρίς την έγκριση του ΚΚΚ. Αν δεν είχε εγκριθεί, το βίντεό του θα είχε πιθανότατα διαγραφεί ήδη μετά από λίγες ώρες.
Ο κυριότερος ισχυρισμός του βασίζεται στο γεγονός ότι τα έργα του Αριστοτέλη αναφέρονται μόνο σε πηγές από τον 13ο αιώνα και μετά. Αυτό όμως είναι ανακριβές, καθώς οι θεωρίες του Αριστοτέλη συζητούνταν από τη σχολή του λίγο μετά το θάνατό του, που παραδοσιακά ορίζεται στο 322 π.Χ., και ακόμη και πριν. Υπάρχουν στοιχεία ότι ο Αριστοτέλης ήταν πολύ καλύτερα τεκμηριωμένος από τον Κομφούκιο, η ύπαρξη του οποίου δεν αμφισβητείται ποτέ από το ΚΚΚ και τον ίδιο τον Σι Τζινπίνγκ.
Ένα άλλο επιχείρημα του που έκανε εντύπωση σε χιλιάδες Κινέζους χρήστες του Διαδικτύου είναι ότι ο Αριστοτέλης δεν θα μπορούσε να έχει συγγράψει τα έργα του πριν από την εφεύρεση του χαρτιού, το οποίο εμφανίστηκε στην Κίνα μετά τον θάνατό του και έφτασε στη Δύση πολύ αργότερα. Αυτό, ωστόσο, ισχύει για πολλούς σκεπτικιστές και σημαντικά έργα που εμφανίστηκαν στην ανθρώπινη ιστορία πολύ πριν από την εφεύρεση του χαρτιού.