Οι θαυμαστές της λογοτεχνίας καταλαβαίνουν ότι αυτές οι μικρές λεπτομέρειες, η ψιθυριστή σοφία του Νταμπλντορ, η ασύλληπτη γοητεία της Ντέιζι, είναι αυτές που κάνουν τις ιστορίες να παραμένουν για πολύ καιρό μετά το γύρισμα της τελευταίας σελίδας.
Δυστυχώς, δεν μπορούν όλες οι ταινίες να αποτυπώσουν αυτές τις λεπτομέρειες των χαρακτήρων (η εικόνα απαιτεί θυσίες) , αφήνοντας τους αναγνώστες να αποζητούν τις αυθεντικές ιστορίες που πρώτες αιχμαλώτισαν τη φαντασία τους.
Όταν πρόκειται για τη μεταφορά βιβλίων στον κινηματογράφο, τα πράγματα μπορεί να γίνουν περίπλοκα. Οι σκηνοθέτες λατρεύουν να επανασχεδιάζουν αγαπημένους χαρακτήρες και οι θαυμαστές συχνά αναρωτιούνται αν παρακολουθούν μια ταινία για την αγαπημένη τους ιστορία ή ένα πυρετώδες όνειρο κάποιου σεναριογράφου του Χόλιγουντ.
Ακολουθούν 6 χαρακτήρες βιβλίων που δεν αποδόθηκαν όπως θα έπρεπε.
10 φράσεις από βιβλία που φωνάζουν «Σ’ αγαπώ» χωρίς να το λένε
Χάρι Πότερ – Ντάμπλντορ
Ο Ντάμπλντορ του βιβλίου ήταν ένας ήρεμος, σοφός, ψύχραιμος δάσκαλος και ακόμη δημιουργεί απορία πως μεταμορφώθηκε στις ταινίες του Χάρι Πότερ και πιο συγκεκριμένα από την ταινία «Χάρι Πότερ και οι φύλακες του Αζκαμπάν».
Ο Ντάμπλντορ της ταινίας είναι ένας φωνακλάς διευθυντής που έμοιαζε να κατεβάζει τόνους καφεΐνης ανάμεσα στις λήψεις. Ρωτήστε οποιονδήποτε θαυμαστή και θα σας πει ότι η εμβληματική σκηνή «Did you put your name in the Goblet of Fire?Dumbledore asked calmly», ακόμη στοιχειώνει τους φίλους των βιβλίων για τον τρόπο που μεταφέρθηκε στις ταινίες.
Προφανώς οι σκηνοθέτες τον προτιμούσαν πιο δυναμικό, σαν τον Γκάνταλφ ένα πράγμα.
The Great Gatsby – Daisy Buchanan
Στο βιβλίο, η Ντέιζι είναι ένα μαγικό αίνιγμα, μια άπιαστη, γοητευτική ονειροπόλα. Στην οθόνη; Είναι περισσότερο μια κενή κοπέλα με ωραία μαλλιά. Η πολυπλοκότητα της εσωτερικής αναταραχής του χαρακτήρα της χάνεται κατά κάποιο τρόπο μέσα στην αίγλη της γκαρνταρόμπας της δεκαετίας του 1920.
Το Χόμπιτ – Μπίλμπο Μπάκινγκς
Μην παρεξηγηθώ το LOTR και η τριλογία Χόμπιτ είναι επικές ταινίες με τον εξαιρετικά ταλαντούχο Τζάκσον, όμως τα έργα του Τόλκιν είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθούν στη μεγάλη οθόνη.
Ο πολυαγαπημένος μας Μπίλμπο λοιπόν δεν ήταν ποτέ ο ήρωας που ήθελε να βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής, παρόλα αυτά στις ταινίες ο διακριτικός ηρωισμός του και η χαμηλών τόνων φιγούρα του τοποθετείται στο επίκεντρο, στις μεγάλες μάχες με τα Όρκ και λαμβάνοντας μέρος σε πολεμικές σκηνές που δεν υπήρχαν ποτέ μέσα στα βιβλία.
Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων – Ο τρελός καπελάς
Ο τρελός καπελάς του Λούις Κάρολ είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς χαρακτήρες του βιβλίου. Γνωστός για τους γρίφους του, την εκκεντρική συμπεριφορά του και τον απολαυστικό παραλογισμό του. Στην ταινία, ο τρελός καπελάς (τον οποίο υποδύεται ο Johnny Depp) μεταμορφώνεται από έναν ιδιόρρυθμο χαρακτήρα σε ένα τραγικό πρόσωπο, με σκοτεινό παρελθόν και βαμμένο με γοτθικές προεκτάσεις.
Αντί να είναι μια παιχνιδιάρικη φιγούρα του παράλογου γίνεται ένας μελαγχολικός χαρακτήρας. Ο Καπελάς του Κάρολ ασχολείται με τη χαρά της ανούσιας συζήτησης, τη σουρεαλιστική ευχαρίστηση του να ζεις έξω από τα όρια της κανονικότητας. Αλλά στην ταινία, αυτή η ανεμελιά επισκιάζεται.
Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι – Tomas
Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι του Μίλαν Κούντερα είναι άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα του «τι σκεφτόντουσαν οι δημιουργοί της ταινίας». Πάντως στο νόημα του βιβλίου δεν μπήκαν και φάνηκε σαν μην το μελέτησαν καθόλου. Το μυθιστόρημα, πλούσιο σε φιλοσοφικούς στοχασμούς για την αγάπη, την ταυτότητα, την ύπαρξη, συνθέτει μια λεπτή εξερεύνηση της έντασης μεταξύ της ελαφρότητας και του βάρους της ύπαρξης.
Στην κινηματογραφική μεταφορά η ταινία κλίνει περισσότερο σε ρομαντικό δράμα, εστιάζοντας στις σχέσεις μεταξύ του Tomas, της Tereza και της Sabina, αλλά χάνει τη φιλοσοφική ραχοκοκαλιά που στηρίζει αυτές τις αλληλεπιδράσεις. Οι χαρακτήρες μοιάζουν με πρωταγωνιστές σ’ ένα ερωτικό τρίγωνο παρά με τις ενσαρκώσεις υπαρξιακών ιδεών που αντιπροσωπεύουν το μυθιστόρημα.
O Σκοτεινός πύργος – Ronald Deschain
Η λογοτεχνική σειρά «O Σκοτεινός πύργος» του Stephen King εισάγει τον Ronald Deschain ως έναν μελαγχολικό, σχεδόν μυθικό πιστολέρο, έναν άνθρωπο με πολύπλοκο εσωτερικό κόσμο και μια αδυσώπητη ορμή προς ένα ακατόρθωτο στόχο.
Ωστόσο η κινηματογραφική μεταφορά αφαιρεί μεγάλο μέρος του βάθους του Ρόναλντ, μετατρέποντας τον σε έναν συμβατικό ήρωα δράσης. Ο εσωτερικός αγώνας του Ronald και οι φιλοσοφικοί προβληματισμοί του για τη μοίρα και τη λύτρωση παραγκωνίζονται υπέρ φανταχτερών σεκάνς δράσης.
Διαβάστε περισσότερα για τα αγαπημένα μας βιβλία:
Η αγάπη της πρώτης σελίδας: 10 εναρκτήριες φράσεις βιβλίων που διαβάζουμε ξανά και ξανά
Παρατηρήσαμε πως τα «Φιλαράκια» διάβαζαν πολλά βιβλία και τα καταγράψαμε όλα
Πρέπει να διαβάσεις τα 6 κλασικά βιβλία που μπήκαν στις τάσεις του Booktok το 2024
11 αποφθέγματα από τα βιβλία των νικητών των Βραβείων Νόμπελ λογοτεχνίας
2 βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που αξίζουν να λατρευτούν με «μανία»
7 χαρακτήρες της Disney που έχουν «κόλλημα» με τα βιβλία
3 βιβλία για να γνωρίσετε τον Ντοστογιέφσκι χωρίς να βαρεθείτε ούτε στιγμή
Βιβλία που αξίζει να μισείς: Όταν η λογοτεχνία προκαλεί οργή
5 μη τετριμμένα βιβλία ψυχολογίας και φιλοσοφίας για να προκαλέσετε το μυαλό σας
4 «αιρετικά» σχολικά βιβλία που καταργήθηκαν από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα