Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
θεά υγεία

Αποκαλύφθηκε μετά από 2.100 χρόνια: Βρέθηκε κεφαλή της Ελληνίδας θεάς Υγείας

Ένα αξιοσημείωτο αρχαιολογικό εύρημα αναδύθηκε από τη Λαοδίκεια, μια αρχαία πόλη στη νοτιοδυτική Τουρκία κοντά στο Ντενιζλί. Κατά τη διάρκεια συνεχιζόμενων ανασκαφών, αποκαλύφθηκε η κεφαλή ενός αγάλματος 2.100 ετών της Υγείας, της Ελληνίδας θεάς.

Η κεφαλή της Υγείας ανακαλύφθηκε από ανασκαφική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Dr. Celal Şimşek του Πανεπιστημίου Pamukkale. Η θεά Υγεία ήταν εξέχουσα μορφή της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής μυθολογίας, γνωστή για τον ρόλο της στην προώθηση της προληπτικής ιατρικής.

Πότε ιδρύθηκε η Λαοδίκεια; 

Η Λαοδικεία ιδρύθηκε από τον Αντίοχο Β’ μεταξύ 263 και 261 π.Χ. και ονομάστηκε προς τιμήν της συζύγου του. Τοποθετημένη στη νότια όχθη του ποταμού Λύκου, περίπου έξι χιλιόμετρα βόρεια του σημερινού Ντενιζλί, η Λαοδικεία ήταν ένας ακμάζων κόμβος εμπορίου και πολιτισμού κατά την αρχαιότητα. Η στρατηγική της θέση σε μια σημαντική εμπορική διαδρομή συνέβαλε στην προβολή της, ιδιαίτερα τον 1ο αιώνα π.Χ., όπως καταγράφει ο ιστορικός Στράβων.

Νέες δηλώσεις της Αρβελέρ: «Έφτασα 100 χρόνων για να βεβαιωθώ ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι στη Βεργίνα»

Ποια είναι η ιστορία αυτής της πόλης;

Η πόλη φημιζόταν για τα αρχιτεκτονικά της θαύματα, όπως το μεγαλύτερο στάδιο στην Ανατολία, δύο θέατρα, τέσσερα λουτρά, πέντε αγκόρες, πέντε κρήνες και πολυάριθμους ναούς, εκκλησίες και βασιλικές. Παρά την ευημερία της, η Λαοδικεία πλήττονταν συχνά από σεισμούς, με τον πιο καταστροφικό να συμβαίνει το 60 μ.Χ. κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Νέρωνα, ο οποίος εξαφάνισε την πόλη. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι πολίτες της Λαοδικείας επέλεξαν να την ανοικοδομήσουν χωρίς αυτοκρατορική βοήθεια. Επόμενες καταστροφές το 494 μ.Χ. και μεταξύ 602-610 μ.Χ., μαζί με τις αυξανόμενες απειλές από τις αραβικές επιδρομές, οδήγησαν τελικά στην παρακμή και την εγκατάλειψη της πόλης.

Η ιστορία των ανασκαφών

Οι ανασκαφές στη Λαοδικεία συνεχίζονται από το 2003 και η ανακάλυψη της κεφαλής του αγάλματος της Υγείας προσθέτει ένα σημαντικό κομμάτι στην ιστορική ταπετσαρία της πόλης. Οι κλασικές αναπαραστάσεις της Υγείας την απεικονίζουν συχνά με ένα μεγάλο φίδι, σύμβολο που συνδέεται με τον Ασκληπιό, τον θεό της ιατρικής, γεγονός που αναδεικνύει τον αναπόσπαστο ρόλο της στις θεραπευτικές πρακτικές. Τα αγάλματα της Υγείας βρίσκονταν συνήθως σε μεγάλα θεραπευτικά κέντρα και ναούς αφιερωμένους στον Ασκληπιό, όπως εκείνα της Επιδαύρου, της Κορίνθου, της Κω και της Περγάμου.

Ο καθηγητής Şimşek μοιράστηκε αυτή τη συναρπαστική ανακάλυψη στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης X, σημειώνοντας: «Η συνάντηση του Ήλιου και της Υγείας μαζί μας στη Λαοδικεία μετά από 2.100 χρόνια». Το εύρημα αυτό όχι μόνο εμπλουτίζει την ιστορική αφήγηση της Λαοδικείας, αλλά υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της πόλης ως κομβικό κέντρο του αρχαίου πολιτισμού.

Η Λαοδικεία περιλαμβάνεται στον Προσωρινό Κατάλογο της Τουρκίας για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από το 2013 και η πρόσφατη αποκάλυψη της κεφαλής του αγάλματος της Υγείας υπογραμμίζει περαιτέρω την ιστορική και πολιτιστική της σημασία.

Αλεξάνδρειες: Όχι 1, αλλά 16! Πού έχτισε ο Μέγας Αλέξανδρος τις πόλεις του; (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr