Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
BookTok βιβλία

Αλλάζει το «BookTok» το μέλλον της λογοτεχνίας;

Το «Booktok» και οι ανυπόστατες κριτικές βιβλίων οργιάζουν. Κινδυνεύει η λογοτεχνία από τη νέα τάση στο Tik Tok;

Πώς θα σας φαινόταν εάν τα βιβλία της Tζ. Κ. Ρόουλινγκ όπως ο «Harry Potter» ή βιβλία του Ουμπέρτο Έκο όπως το «Κοιμητήριο της Πράγας» λάμβαναν κακή κριτική μόνο γιατί αποτελούνται από πολλές σελίδες; Καλωσήρθατε στον κόσμο του «Tik Tok».

Τα 5 πιο επιδραστικά βιβλία που διαμόρφωσαν την ανθρώπινη σκέψη και ιστορία

Αρκετοί ανησυχούν ότι το «BookTok» μπορεί να βλάψει τη λογοτεχνία. Ποια ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει αυτός ο προβληματισμός;

Η συζήτηση προέρχεται από ένα πρόσφατο περιστατικό όπου μια influencer του TikTok παραπονέθηκε για τις πολλές σελίδες ενός βιβλίου, του «Six of Crows» της Leigh Bardugo, ένα βιβλίο των 500 σελίδων. Αυτό ανησύχησε booklovers ότι το «BookTok» εστιάζει σε λάθος κριτήρια σχετικά με το το σημαίνει «καλό βιβλίο», με τους επικριτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να υποστηρίζουν ότι η τάση αυτή μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της κακογραμμένης λογοτεχνίας.

Το «BookTok» είναι μια αυξανόμενη τάση στο TikTok όπου οι χρήστες μοιράζονται κριτικές και περιλήψεις βιβλίων, προωθώντας βιβλία όπως το «It Ends With Us» της Colleen Hoover (το οποίο έχει μεταφερθεί σε ταινία), το «Onyx Storm» της Rebecca Yarros, το «Atomic Habits» του James Clear και το «Home Before Dark» της Riley Sager. Η τάση αυτή υποστηρίζεται από τους εκδότες, καθώς έχει οδηγήσει στην αύξηση των πωλήσεων και την προβολή βιβλίων που διαφορετικά θα μπορούσαν να αγνοηθούν.

Η Kat McKenna, σύμβουλος μάρκετινγκ που ειδικεύεται στα παιδικά και εφηβικά βιβλία, σημείωσε ότι το «BookTok» διεύρυνε με επιτυχία το νεανικό κοινό για τα βιβλία, προσελκύοντας νέο κοινό στον κόσμο της λογοτεχνίας, δημιουργώντας ενδεχομένως νέους βιβλιόφιλους.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις κατά του «BookTok» αναδεικνύουν τις ανησυχίες ότι μπορεί να ενθαρρύνει μια επιφανειακή ενασχόληση με τη λογοτεχνία. Με απλά λόγια δεν έχει σημασία απλώς να διαβάζουμε αλλά και την ποιότητα των λογοτεχνικών έργων που επιλέγουμε για μελέτη.

Ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν επικρίνει τους influencers για την προσφορά «ρηχών και ανόητων» λογοτεχνικών κριτικών, υποστηρίζοντας ότι η τάση αυτή οδηγεί σε μια αγορά κορεσμένη με βιβλία χαμηλής ποιότητας.

BookTok βιβλία

Παρά τις επικρίσεις αυτές, το «BookTok» συνεχίζει να αυξάνει τη δημοτικότητά του, πυροδοτώντας μια συνεχή συζήτηση σχετικά με τον αντίκτυπό του στον κόσμο της λογοτεχνίας. Ενώ έχει αναμφίβολα συμβάλει στην αύξηση των πωλήσεων βιβλίων και έχει φέρει νέους αναγνώστες στον λογοτεχνικό χώρο, υπάρχει η ανησυχία ότι μπορεί επίσης να μειώνει τα πρότυπα του τι συνιστά καλή λογοτεχνία.

Εμείς πιστεύουμε πως η κακή λογοτεχνία υπήρχε και πριν το «Booktok» απλά η δημοφιλία της γνωστής πλατφόρμας εγείρει ξανά τα ερωτήματα που ταλανίζουν χρόνια τους φίλους της λογοτεχνίας.

Τα σχολεία ανοίγουν: 5 βιβλία για να συντροφεύσουν τα παιδιά

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το independent.

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr