Η ελληνική πρωτεύουσα, η Αθήνα, αναδεικνύεται ως μια πόλη που δίνει ζωή σε αρχαίες ιστορίες, ενώ τις υφαίνει απρόσκοπτα στον ζωντανό ιστό της σύγχρονης ύπαρξης. Όμως, κάθε πλευρά έχει και την αντίστοιχη αντίθετή της. Έτσι, βρήκαμε 10 αιτίες που η Αθήνα κάπου μας το χαλάει.
Η εξερεύνηση στα πλακόστρωτα δρομάκια της Πλάκας, μας μεταφέρει σε μια εποχή όπου νεοκλασικά σπίτια και γοητευτικές ταβέρνες συνυπάρχουν σε αρμονική νοσταλγία. Ο Λυκαβηττός, αποκαλύπτει ένα πανοραμικό θέαμα, ιδιαίτερα κατά το ηλιοβασίλεμα, μεταμορφώνοντας την Αθήνα σε μια μαγευτική ταπισερί από φώτα. Πέρα από τα αρχαία της θαύματα, η Αθήνα σφύζει από πολιτιστικούς παλμούς, από τους θησαυρούς που φιλοξενούνται στο Μουσείο της Ακρόπολης μέχρι τις δυναμικές παραστάσεις που αντηχούν στα θέατρα της. Τα τείχη της πόλης γίνονται ένας διαρκώς μεταβαλλόμενος καμβάς στολισμένος με ζωντανή τέχνη του δρόμου, προσφέροντας μια σύγχρονη αφήγηση στην πλούσια ιστορία της. Μέσα στο ιστορικό μεγαλείο, η αληθινή ομορφιά της Αθήνας κρύβεται και στη ζεστή αγκαλιά των ανθρώπων της, προσκαλώντας κάθε ταξιδιώτη να γίνει μέρος της ζωντανής ιστορίας της πόλης.
Όμως, για κάθε καλό, έχει κι ένα κακό. Έτσι και στην Αθήνα. Βάσει πρόσφατης έρευνας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναλύονται βασικά στοιχεία, όπως η ενεργός συμμετοχή στην κοινότητα, η αίσθηση ερημίας, η απασχόληση, η ασφάλεια, η διαθεσιμότητα στέγασης, η προστασία του περιβάλλοντος, η αποτελεσματικότητα των μεταφορικών μέσων, ο πολιτισμός, οι διαθέσιμες υπηρεσίες της πόλης και η διαφθορά, πυλώνες που σχηματίζουν το ύφος μιας πόλης. Στην έρευνα συμμετείχαν πολίτες από την Αθήνα και το Ηράκλειο, Κρήτης. Ποια είναι τα αρνητικά των ελληνικών πόλεων;
Ποιότητα ζωής
Σε ό,τι αφορά την καθολική ικανοποίηση των πολιτών με τη ζωή στις πόλεις τους, η Αθήνα κατέλαβε την δεύτερη χαμηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ποσοστό 65%, προηγούμενη μόνο από το Παλέρμο της Ιταλίας (62%). Αντίθετα, η πρώτη θέση καταλαμβάνεται από τη Ζυρίχη της Ελβετίας με εντυπωσιακό ποσοστό ικανοποίησης 97%.
Προσωπικό status εργασίας
Σχετικά με το ερώτημα για την ικανοποίηση των πολιτών με την επαγγελματική τους κατάσταση, η Αθήνα τοποθετείται τρίτη από το τέλος με ποσοστό 56%, πριν από το Ηράκλειο που βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση με 54%. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Ροστόκ της Γερμανίας με εντυπωσιακό ποσοστό 85%.
Υγειονομικές υπηρεσίες
Όσον αφορά την ικανοποίηση των πολιτών σχετικά με τις υγειονομικές υπηρεσίες στις πόλεις, η Αθήνα καταγράφει ποσοστό ικανοποίησης 39%, με τα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας να βρίσκονται στη χαμηλότερη θέση με 27%. Στην πρώτη θέση διακρίνεται η Ζυρίχη με εντυπωσιακή ικανοποίηση 93%.
Οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών
Όσον αφορά το ερώτημα για τον βαθμό ικανοποίησης των πολιτών με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, οι δύο ελληνικές πόλεις βρέθηκαν στις τελευταίες θέσεις της λίστας, με ποσοστό 37% στο Ηράκλειο και 39% στην Αθήνα. Στην αντίθεση, η πρώτη θέση καταλαμβάνεται από τη Ζυρίχη με εντυπωσιακό ποσοστό 90%.
Ευκολία στην ανεύρεση εργασίας
Σχετικά με την ερώτηση για την ευκολία εύρεσης εργασίας, η Αθήνα καταγράφει μόλις 21%, ενώ το Παλέρμο φτάνει το 4%. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Πράγα της Τσεχίας.
Ατμόσφαιρα και δημόσιοι χώροι
Σχετικά με την ικανοποίηση των πολιτών για τους δημόσιους χώρους στις πόλεις, η Αθήνα κατατάσσεται στη χαμηλότερη θέση με ποσοστό 39%, ενώ επίσης βρίσκεται στην κατηγορία των χειρότερων δέκα πόλεων και το Ηράκλειο με ποσοστό 49%.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Λουξεμβούργο, με εντυπωσιακή ικανοποίηση 92%. Όσον αφορά την ποιότητα του αέρα και της ατμόσφαιρας στις πόλεις, η Αθήνα παρουσιάζει ποσοστό ικανοποίησης 28%, ενώ τα Σκόπια βρίσκονται στην χαμηλότερη θέση με 12%. Στην πρώτη θέση της λίστας ξεχωρίζει η Ζυρίχη με 89%.
Οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένοι
Σε ό,τι αφορά το εάν η πόλη αποτελεί ευνοϊκό περιβάλλον για ηλικιωμένους, η Αθήνα απέσπασε ποσοστό στο 52%, ενώ παρουσίασε αρνητικές βαθμολογίες σε σχέση με την Κωνσταντινούπολη (39%) και τη Ρώμη (47%). Στην ίδια λογική, όσον αφορά τις οικογένειες με μικρά παιδιά, η Αθήνα βρέθηκε και πάλι στο αρνητικό top 10, με 61%. Αντίθετα, η πρώτη θέση καταλαμβάνεται από το Κάρντιφ της Ουαλίας, με εντυπωσιακό ποσοστό ικανοποίησης 96%.
Ικανοποίηση για τους χώρους πολιτισμού και πρασίνου
Σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των πολιτών με τους χώρους πολιτισμού στις πόλεις τους, η Αθήνα παρουσιάζει ποσοστό 63%, ενώ το Ηράκλειο βρίσκεται σε ακόμη χαμηλότερο επίπεδο με 58%. Στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται η Ζυρίχη με εντυπωσιακό ποσοστό ικανοποίησης 97%. Σε ό,τι αφορά τους πράσινους χώρους στις πόλεις, η συνολική ικανοποίηση στην Ελλάδα είναι 37%, με το Ηράκλειο να καταλαμβάνει την προτελευταία θέση στη σχετική λίστα με 32%. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ζυρίχη, με 94%, ενώ η Νάπολη της Ιταλίας βρίσκεται στη χειρότερη θέση με 31%.
Ασφάλεια για περπάτημα τη νύχτα
Στην ερώτηση σχετικά με την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πόλη, η Αθήνα κατέλαβε την προτελευταία θέση με μόλις 40%, ενώ η Ρώμη βρέθηκε στο 38%. Η πρώτη θέση καταλαμβάνεται από την Κοπεγχάγη της Δανίας με εντυπωσιακό ποσοστό 87%.
Ηχορύπανση και Καθαριότητα
Όσον αφορά την ικανοποίηση των πολιτών για την ηχορύπανση, η Αθήνα καταγράφει ποσοστό ικανοποίησης 36%, ενώ το Βουκουρέστι της Ρουμανίας βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση με 30%.
Στην αντίθετη άκρη, το Όουλου στη Φινλανδία ξεχωρίζει με εξαιρετικά υψηλή ικανοποίηση 87%. Σχετικά με την εκτίμηση των πολιτών για την καθαριότητα, η Αθήνα παρουσιάζει ποσοστό ικανοποίησης 34%, ενώ το Παλέρμο βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο με 6%. Στην κορυφαία θέση συναντάμε το Λουξεμβούργο με εντυπωσιακή ικανοποίηση 93%.
Οι 10 παλαιότερες χώρες του κόσμου – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα;