Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Αθήνα αρχιτεκτονική

Αθήνα: Μια ομάδα στο Facebook αναβιώνει τα ξεχασμένα αρχιτεκτονικά θαύματα της πόλης (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Η σύγχρονη Αθήνα και ο ιστορικός απόηχος της έγιναν το επίκεντρο μιας ιδιαίτερα ευδαιμονιστικής διαδικτυακής ομάδας.

Η Αθήνα, με την πολύπλοκη ιστορία της και την πανταχού παρούσα ένταση ανάμεσα στην ομορφιά και τη φθορά, πάντα φλέρταρε με την ασχήμια. Ωστόσο, μέσα στο χάος, υπάρχουν στιγμές εκπληκτικής διαύγειας – αρχιτεκτονικά διαμάντια που αποκαλύπτονται σαν ψιθυριστά μυστικά από το παρελθόν.

Καθώς περιπλανιόμαστε στα δαιδαλώδη μονοπάτια της Αθήνας, η διάθεση μας συχνά αλλάζει μαζί με το τοπίο – από ανάλαφρη σε μελαγχολική – καθώς περνάμε μέσα από χώρους όπου το βάρος του πολύβουου αστικού κέντρου συγκρούεται με την ησυχία του εσωτερικού μας εαυτού.

Αξίζει να γνωρίζουμε πως ακόμη και στην αρχαία Αθήνα, πριν αυτή η  πόλη γίνει λίκνο της φιλοσοφίας, ήταν μια σκληρή, αδυσώπητη γη, ένας τόπος όπου η επιβίωση εξαιτίας της λειψανδρίας ήταν ένας καθημερινός αγώνας. Στο πέρασμα των αιώνων η Αθήνα γνώρισε αμέτρητες παρακμές, κάθε μία από τις οποίες απειλούσε να σβήσει την ιστορική και αισθητική κληρονομιά της. Και ενώ το παρόν μπορεί να μοιάζει μ’ ένα ιδιαίτερα δύσκολο κεφάλαιο στην ιστορία της πόλης, δεν είναι η πρώτη φορά που η Αθήνα μας έπρεπε να επωμιστεί το βάρος της ιστορία της.

Αλλά για εκείνους που ξέρουν πως να περπατήσουν μέσα στην πόλη, όχι μόνο κατά μήκος των καθιερωμένων τουριστικών μονοπατιών της , αλλά βαθιά μέσα στις κρυφές γωνίες της και τις σχισμές της, η ανταμοιβή θα είναι τεράστια. Πέρα από τις άμεσες εντυπώσεις κρύβονται αρχιτεκτονικοί θησαυροί που αφηγούνται ιστορίες μιας άλλης εποχής. Δεν πρόκειται απλώς για κτίρια, αλλά για κειμήλια, που κρύβουν μέσα στους τοίχους τούς ψίθυρους της ιστορίας.

Η Αθήνα αλλιώς: 26 σπάνιες ρετρό φωτογραφίες αποκαλύπτουν μια νοσταλγική πτυχή της

Κάτι μας σταματά και μας καλεί να αναρωτηθούμε: Ποιος έζησε εδώ; Ποιες ιστορίες εκτυλίχθηκαν πίσω από αυτούς τους τοίχους; Και δε νιώθουμε μόνο εμείς κατά αυτό τον τρόπο. Υπάρχει μια  κοινότητα στο Facebook που παθιάζεται με την αποκάλυψη αυτών των κρυμμένων θησαυρών. Η σελίδα Athenian modernism / Αθηναϊκός μοντερνισμός που αποτελείται από 74.000 μέλη  έχει αναλάβει το ευγενές καθήκον να καταγράψει και να παρουσιάσει χιλιάδες από αυτά τα ξεχασμένα ή διατηρημένα κτίρια, υπενθυμίζοντας μας ότι ακόμη και σε μια πόλη που μερικές φορές μοιάζει να χάνει τον δρόμο της, υπάρχουν ακόμη θύλακες ομορφιάς και ιστορίας να ανακαλυφθούν.

Αυτή η πανέμορφη ομάδα που αναζητά αρχιτεκτονικές απολαύσεις του Μοντερνισμού κατάφερε να συλλάβει την ουσία της αρχιτεκτονικής ψυχής της Αθήνας, γεμίζοντας μας με μια αίσθηση νοσταλγίας για μια εποχή που μπορεί να μην έχουμε ζήσει, αλλά μπορούμε ωστόσο να εκτιμήσουμε.

Zaha Hadid: Μια γυναίκα που άλλαξε τη σύγχρονη αρχιτεκτονική

Επιλέξαμε 10 φωτογραφίες από την ομάδα Athenian modernism / Αθηναϊκός μοντερνισμός με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και πολλές ανείπωτες ιστορίες να καλύπτουν το μυστήριό τους.

Αθήνα αρχιτεκτονική
Αμπελόκηποι ,Έβρου Πηγή φωτογραφίας
Αθήνα αρχιτεκτονική
Στην Καλλιδρομίου & Σπύρου Τρικούπη 50. Τετραώροφο κτήριο διαμερισμάτων με ισόγειο κατάστημα. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Kυριακούλη Παναγιωτάκο. Πηγή φωτογραφίας
Αθήνα αρχιτεκτονική
Ιθάκης 31 στην Κυψέλη. Εδώ έζησε για περισσότερα από 15 χρόνια ο Οδυσσέας Ελύτης. Πηγή φωτογραφίας
Αθήνα αρχιτεκτονική
Πλατεία Βικτωρίας, οδό Χέυδεν 12. Πηγή φωτογραφίας
Αθήνα αρχιτεκτονική
Αθήνα, Βουλής – Αρχιτέκτονας:  Κωστας Κιτσίκης. Πηγή φωτογραφίας
Αθήνα αρχιτεκτονική
Φυλής & Λεμεσού. Πηγή φωτογραφίας.
Αθήνα αρχιτεκτονική
Στη Βουλής είσοδος με έργα του κεραμίστα Πάνου Βαλσαμάκη. Πηγή φωτογραφίας.
Αθήνα αρχιτεκτονική
Το 91ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, που βρίσκεται στην οδό Φιλολάου 163 στο Παγκράτι, σχεδιάστηκε από τον Κυριακούλη Παναγιωτάκο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας κατασκευής σχολείων που ξεκίνησε η κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου τη δεκαετία του 1930. Πηγή φωτογραφίας.
Αθήνα αρχιτεκτονική
Εξάρχεια – Πηγή φωτογραφίας
Αθήνα αρχιτεκτονική
Μιχαλακοπούλου, Αθήνα. Πηγή φωτογραφίας.

Ένα σπίτι τσαγιού από τον David Maštálka

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr