Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές

«Ένας άντρας καταλαβαίνει πότε αρχίζει να γερνάει, όταν αρχίζει και μοιάζει με τον πατέρα του»

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές συχνά ζωγραφίζει τη γήρανση όχι μόνο ως απώλεια της νεότητας, αλλά ως κληρονομιά σοφίας, αγάπης, και μερικές φορές θλίψης, που περνάει από γενιά σε γενιά.

Στο έργο «Εκατό χρόνια μοναξιά», ο Μάρκες εξερευνά το πέρασμα του χρόνου μέσα από την οικογένεια Buendía, όπου η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται με τη μορφή γενεαλογικών μοτίβων. Όπως και το απόσπασμα για τον άνδρα που βλέπει τον πατέρα του στον εαυτό του, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές εφιστά την προσοχή στην ιδέα ότι καθώς μεγαλώνουμε, δεν είμαστε μόνο μάρτυρες των φυσικών αλλαγών στον εαυτό μας, αλλά και των τρόπων με τους οποίους οι πράξεις, οι σκέψεις και η ζωή μας αντικατοπτρίζουν εκείνες των προκατόχων μας.

Αυτή η ιδέα της κυκλικής κληρονομιάς αντηχεί σε όλο το έργο «Εκατό χρόνια μοναξιάς», όπου οι χαρακτήρες συχνά ζουν τη μοίρα των προγόνων τους με έναν επαναλαμβανόμενο τρόπο. Η γήρανση, υπό αυτή την έννοια, δεν είναι απλώς μια προσωπική μεταμόρφωση, αλλά μια αντιπαράθεση με τις οικογενειακές και ιστορικές μας κληρονομιές.

Σταθήκαμε στη φράση του Πωλ Κλωντέλ: «Ο άνθρωπος γερνάει την ημέρα που χάνει τη μητέρα του» 

Παρομοίως, στο «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας», ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές εμβαθύνει στα θέματα της γήρανσης, της αγάπης και του περάσματος του χρόνου. Οι πρωταγωνιστές, η Fermina Daza και ο Florentino Ariza, συμβιβάζονται με τη θνησιμότητά τους καθώς αναλογίζονται τη ζωή και τις σχέσεις τους. Το μυθιστόρημα αποτυπώνει με οδυνηρό τρόπο πως η φυσική μεταμόρφωση της γήρανσης μπορεί να προκαλέσει την αναγνώριση των γονέων του ατόμου μέσα του. Η συνειδητοποίηση της πρωταγωνίστριας στο απόσπασμα μπορεί να διαβαστεί ως αναγνώριση αυτής της δια βίου σύνδεσης μεταξύ των γενεών, υποδηλώνοντας ότι με την ηλικία έρχεται η αναγνώριση της θέσης μας στη συνέχεια της ζωής, όπου δεν προσδιοριζόμαστε πλέον μόνο από την ατομικότητά μας αλλά και από την ομοιότητά μας με εκείνους που προηγήθηκαν.

8 αποφθέγματα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές

  1. Ένας άντρας καταλαβαίνει πότε αρχίζει να γερνάει: όταν αρχίζει και μοιάζει με τον πατέρα του.
  2. Ένα ψέμα είναι πιο βολικό από την αμφιβολία, πιο χρήσιμο από την αγάπη και πιο ανθεκτικό από την αλήθεια.
  3. Και να θυμάσαι πάντα πως το πιο σημαντικό σε ένα γάμο δεν είναι η ευτυχία, αλλά η σταθερότητα.
  4. Η φανταστική λογοτεχνία επινοήθηκε τη μέρα που ο Ιωνάς γύρισε σπίτι του και είπε στην γυναίκα του ότι άργησε τρεις μέρες επειδή τον είχε καταπιεί μια φάλαινα.
  5. του διαβόλου.
  6. Αν ο Θεός δεν αναπαυόταν την Κυριακή, θα προλάβαινε να τελειώσει τον Κόσμο.
  7. Βυθίστηκα στη ρομαντική λογοτεχνία, που είχα αποκηρύξει όταν η μητέρα μου θέλησε να μου την επιβάλει με το ζόρι, και από αυτή συνειδητοποίησα πως η ακατανίκητη δύναμη που κάνει τη Γη να γυρίζει δεν είναι οι ευτυχισμένοι έρωτες, αλλά όσοι συναντούν εμπόδια.
  8. Οι ράτσες που είναι καταδικασμένες να ζήσουν 100 χρόνια μοναξιάς δεν έχουν δεύτερη ευκαιρία σ’ αυτή τη γη.

Τι μάθαμε από αυτή τη φράση του Νίτσε; «Αν κάποιος δεν είχε έναν καλό πατέρα, τότε πρέπει να δημιουργήσει έναν»

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr