Η ελληνική λογοτεχνία κατέχει σεβαστή θέση στην ιστορία της ανθρώπινης έκφρασης. Από τα επικά ποιήματα του Ομήρου, την “Ιλιάδα” και την “Οδύσσεια”, μέχρι τους φιλοσοφικούς διαλόγους του Πλάτωνα και τις ηδονές του Καβάφη.
Oι Έλληνες έχουν επηρεάσει βαθιά την παγκόσμια λογοτεχνία. Οι μύθοι του Αισώπου έχουν μεταφέρει ηθικά διδάγματα για γενιές, ενώ οι τραγωδίες του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη έχουν εξερευνήσει τα βάθη του ανθρώπινου πόνου και της μοίρας. Ο Ηρόδοτος πρωτοστάτησε στην ιστορική γραφή και η “Ποιητική” του Αριστοτέλη έθεσε τα θεμέλια της δραματικής θεωρίας. Οι Έλληνες συγγραφείς καλλιέργησαν ιδέες για τη δημοκρατία, την ηθική και τη μυθολογία, και τα έργα τους εξακολουθούν να εμπνέουν συγγραφείς, στοχαστές και καλλιτέχνες παγκοσμίως, διαμορφώνοντας το πλούσιο μωσαϊκό της παγκόσμιας λογοτεχνικής κληρονομιάς.
Βέβαια, η επίδρασή των σύγχρονων συγγραφέων είναι το ίδιο αξιοσημείωτη. Πολλοί συγγραφείς που κατάγονται από αυτόν τον τόπο έχουν επιτύχει παγκόσμια αναγνώριση και τα λογοτεχνικά τους έργα έχουν βρει απήχηση σε ολόκληρο τον κόσμο. Το σίγουρο είναι πως πέραν της παγκόσμιας αναγνώρισης, οι λογοτέχνες- ποιητές που ακολουθούν έχουν λατρευτεί από τους Έλληνες.
10 αποφθέγματα Ελλήνων λογοτεχνών
1. Το μεγαλύτερό μου ελάττωμα στάθηκε η αχαλίνωτη περιέργειά μου, η νοσηρή φαντασία και η προσπάθειά μου να πληροφορηθώ για όλες τις συγκινήσεις, χωρίς τις περσότερες, να μπορώ να τις αισθανθώ.
Κώστας Καρυωτάκης
2.Ο λαός μας μετά την περίφημη Απελευθέρωση, βουβάθηκε και κοκάλωσε. Δεν τραγουδά και δε χορεύει. Γιατί δε γλεντά. Και δε γλεντά, γιατί τον τσάκισε η ευημερία. Κώστας Βάρναλης
3. Ο Χάρος δεν είναι λυτρωμός μονάχα για κειόν που πεθαίνει· είναι και για κειόν που λαχταρούσε για τη ζωή εκειού που πέθανε.»
Μ. Καραγάτσης
4. Βαρύς ο κόσμος να τον ζήσεις,όμως για λίγη περηφάνια το άξιζε.
Οδυσσέας Ελύτης
5. Κάποτε τ’ άφταστα όνειρα γεννάνε τα μεθύσια τα πιο παθητικά.
Κωστής Παλαμάς
6. Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον.
Γιώργος Σεφέρης
7. Ο αστείος άνθρωπος γενικώς περιφρονείται, τουλάχιστον δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν σημαντικά, δεν εμπνέει πολλήν πεποίθησιν. Γι’ αυτό κ’ εγώ καταγίνομαι στους πολλούς να παρουσιάζω σοβαρήν όψι. Ηύρα πως μεγάλως με διευκολύνει τες υποθέσεις μου. Εσωτερικώς γελώ και αστειεύομαι πολύ.
Κωνσταντίνος Καβάφης
8. Σέβομαι τους νεκρούς, και όταν ακόμη είναι ζωντανοί.
Εμμανουήλ Ροΐδης
9.«Παιδιά ίσως η μνήμη των προγόνων Να είναι βαθύτερη παρηγοριάκαι πιο πολύτιμη συντροφιά από μια χούφτα ροδόσταμο»
Νίκος Γκάτσος
10. Ε κακομοίρη άνθρωπε, μπορείς να μετακινήσεις βουνά, να κάμεις θάματα, κι εσύ να βουλιάζεις στην κοπριά, στην τεμπελιά και στην απιστία! Θεό έχεις μέσα σου, Θεό κουβαλάς και δεν το ξέρεις —το μαθαίνεις μονάχα την ώρα που πεθαίνεις, μα ‘ναι πολύ αργά.
Νίκος Καζαζάκης
Γιώργος Σεφέρης: 10 αποφθέγματα του πρώτου Έλληνα που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας