Τούρκοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν άγνωστη αρχαία γλώσσα 3,000 ετών από την αυτοκρατορία των Χετταιών.
Η αρχαιολογική έρευνα στη Μέση Ανατολή αποκάλυψε πώς ένας χαμένος αρχαίος πολιτισμός χρησιμοποίησε μια άγνωστη γλώσσα για να προωθήσει την πολυπολιτισμικότητα και την πολιτική σταθερότητα. Αυτή η πρωτοποριακή ανακάλυψη ρίχνει επίσης φως στον τρόπο με τον οποίο διοικούνταν οι πρώιμες αυτοκρατορίες.
Οι ανασκαφές στις αρχαίες τοποθεσίες της αυτοκρατορίας των Χετταίων στην Τουρκία παρείχαν εκπληκτικές αποδείξεις ότι το σύνολο ή μέρος των δημόσιων υπηρεσιών της αυτοκρατορίας ήταν αφιερωμένο στο θρησκευτικό έργο του λαού. Ως απόδειξη, οι ηγέτες των Χετταίων κατά τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. διέταξαν τους αξιωματούχους τους να καταγράφουν τη θρησκευτική λατρεία και άλλα έθιμα των υπόδουλων λαών και να τα καταγράφουν στην τοπική τους γλώσσα.
Μέχρι σήμερα, οι αρχαίοι γλωσσολόγοι έχουν διαπιστώσει ότι οι Χετταίοι αξιωματούχοι διατήρησαν και κατέγραψαν τα θρησκευτικά κείμενα τουλάχιστον πέντε υποταγμένων λαών.
20 σπάνιες ελληνικές λέξεις που οι περισσότεροι μάλλον δεν γνωρίζουν τη σημασία τους
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα εμφανίστηκε μόλις πριν από δύο μήνες. Αποδείχθηκε ότι ήταν γραμμένο σε μια άγνωστη μέχρι τότε γλώσσα της Μέσης Ανατολής που είχε χαθεί για 3.000 χρόνια. Δεκαετίες αργότερα, περίπου 30.000 πλήρεις και αποσπασματικές πήλινες πινακίδες ανακαλύφθηκαν στην αρχαία πρωτεύουσα Χατούσα (σήμερα Bogazkoy), περίπου 100 μίλια ανατολικά της Άγκυρας, της σημερινής πρωτεύουσας της Τουρκίας.
Η συντριπτική πλειονότητα ήταν γραμμένη στα Χετταϊκά, τη μητρική γλώσσα της αυτοκρατορίας. Ωστόσο, οι γραμματείς της κυβέρνησης των Χετταίων έγραψαν περίπου το 5% του βιβλίου ολικά ή μερικά στις γλώσσες των υπόδουλων λαών της αυτοκρατορίας, όπως οι Λούβιοι (Luwians), οι Palaians, οι Χάττι (Hattians) και οι Χουρρίτες (Hurrians).