χαμένες γλώσσες

Χαμένες γλώσσες: 6 αρχαίες γραφές που ακόμη και σήμερα προβληματίζουν τους γλωσσολόγους

6 χαμένες γλώσσες και γραφές που δεν έχουν ακόμη αποκρυπτογραφηθεί

Εξερευνώντας τα βάθη του γλωσσικού μυστηρίου, αυτό το άρθρο εισχωρεί στο αινιγματικό βασίλειο έξι αρχαίων γλωσσών και γραφών που εξακολουθούν να διαφεύγουν των προσπαθειών αποκρυπτογράφησης των μελετητών και των ερευνητών.

Όλοι οι σύγχρονοι επιστήμονες ελπίζουν πως οι σύγχρονες επιστημονικές και στατιστικές μέθοδοι θα ρίξουν φως στις γλώσσες που μιλούσαν οι πρόγονοί μας και στα σύμβολα που χρησιμοποιούσαν στις γραφές τους.

Εξετάζοντας την πιθανότητα ύπαρξης αρχαίων γραφών πριν από τους Σουμέριους, ακόμη και με  εικασίες για  ένα είδος γραφής που βρέθηκε σε τσόφλια αυγών ηλικίας 60.000 ετών και την ιδέα ότι η γραφή είναι τόσο αρχαία όσο και ο Homo sapiens, η αναζήτηση για την αποκρυπτογράφηση αυτών των συμβόλων και γλωσσών παραμένει ένα συναρπαστικό ταξίδι στην κοινή ανθρώπινη ιστορία μας.

20 σπάνιες ελληνικές λέξεις που οι περισσότεροι μάλλον δεν γνωρίζουν τη σημασία τους

1. Γραμμική Α:
– Η Γραμμική Α είναι συνυφασμένη με τις αφηγήσεις δύο αρχαίων πολιτισμών, των Μινωιτών και των Μυκηναίων.

– Οι Μινωίτες, δημιουργοί του πρώτου ελληνικού πολιτισμού στην Κρήτη, εξαφανίστηκαν απότομα το 1450 π.Χ. Η γραφή τους, η Γραμμική Α, ανακαλύφθηκε σε πήλινες πινακίδες από τον αρχαιολόγο Sir Arthur Evans στα τέλη του 19ου αιώνα.

– Ενώ η Γραμμική Β, που χρησιμοποιούσαν οι Μυκηναίοι, αποκρυπτογραφήθηκε με επιτυχία από τον Michael Ventris, η Γραμμική Α παραμένει ένας άλυτος γρίφος. Οι προκλήσεις περιλαμβάνουν άγνωστα σύμβολα, τη χρήση λογογραμμάτων και την έλλειψη παραδειγμάτων.

2. Κρητικά Ιερογλυφικά:
– Πριν από τη Γραμμική Α, οι Μινωίτες χρησιμοποίησαν κρητικά ιερογλυφικά περίπου 100 χρόνια νωρίτερα. Τα σύμβολα αυτά περιείχαν εικονικές παραστάσεις μαζί με μικρά αντικείμενα, όπως σφραγιδόλιθους.

– Τα εμπόδια αποκρυπτογράφησης προκύπτουν από τον περιορισμένο αριθμό των θραυσμάτων και την αμφίσημη φύση των ιερογλυφικών, καθιστώντας ασαφές αν αντιπροσωπεύουν την ίδια γλώσσα με τη Γραμμική Α.

3. Σύμβολα Vinca:
– Αμφισβητώντας το συμβατικό χρονοδιάγραμμα της εφεύρεσης της γραφής, τα σύμβολα Vinca από τον πολιτισμό Vinca στην Ανατολική Ευρώπη (5500-4500 π.Χ.) υποδηλώνουν την πρωτο-γραφή.

– Τα σύμβολα, πιθανώς γλωσσικά, βρίσκονται σε αντικείμενα και οι συζητήσεις συνεχίζονται σχετικά με το αν αποτελούν ένα πλήρως ανεπτυγμένο σύστημα γραφής. Στα προηγμένα επιτεύγματα του πολιτισμού Vinca περιλαμβάνεται η εφεύρεση του τροχού.

χαμένες γλώσσες

4. Rongorongo:
– Το Νησί του Πάσχα φιλοξενεί το Rongorongo, μια μη αποκρυπτογραφημένη γραφή που αναφέρθηκε από έναν ιεραπόστολο το 1866. Σκαλισμένη σε πέτρες και ξύλινα αντικείμενα, αποτελείται από περίπου 120 σύμβολα.

– Το εναλλασσόμενο στυλ γραφής boustrophedon προσθέτει πολυπλοκότητα, και ο σκοπός του Rongorongo, αν αντιπροσωπεύει τα παλαιά Rapanui ή εξυπηρετεί μια διαφορετική λειτουργία, παραμένει αβέβαιος.

5. Χειρόγραφο Βοϊνιτς:
– Ανακαλύφθηκε στη Villa Mondragone της Ιταλίας, το χειρόγραφο Voynich χρονολογείται από το 1420 στη βόρεια Ιταλία. Ο Wilfrid Voynich το απέκτησε στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά το περιεχόμενό του, που περιλαμβάνει σχέδια φυτών και αστρολογικών συμβόλων, αψηφά την αποκρυπτογράφηση.

– Οι θεωρίες κυμαίνονται από κρυμμένα αλχημικά μυστικά μέχρι πιθανή φάρσα του ίδιου του Βόινιτς.

6. Olmec Script:
– Πριν από τους Μάγια και τους Αζτέκους, οι Ολμέκοι ευδοκίμησαν στο νότιο-κεντρικό Μεξικό (1200-400 π.Χ.). Πρόσφατα ευρήματα περιλαμβάνουν το μπλοκ Cascajal με 62 γλυφές, που πιθανώς αντιπροσωπεύουν βασιλικούς τίτλους και θεούς.

– Η γραφή των Ολμέκων είναι διακριτή από άλλες μεσοαμερικανικές γραφές και η συνεχιζόμενη έρευνα προσπαθεί να ξεκλειδώσει το νόημά της με περισσότερα παραδείγματα.

Αυτές οι 30 ελληνικές λέξεις, μάλλον δεν ήξερες πως υπάρχουν

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr