Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Τιτσιάνο

Το κλεμμένο αριστούργημα του Τιτσιάνο του 16ου αιώνα που βρέθηκε σε μια στάση λεωφορείου

Σε μια αξιοσημείωτη τροπή των γεγονότων, ένας πίνακας του 16ου αιώνα του Τιτσιάνο, ο οποίος είχε κλαπεί το 1995 από το σπίτι του Βρετανού μαρκησίου John Alexander Thyne, 4ου μαρκησίου του Bath, στο Wiltshire και βρέθηκε επτά χρόνια αργότερα, πουλήθηκε πρόσφατα για πάνω από 22 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Christie’s.

Το πρώιμο αριστούργημα, “Η ανάπαυση κατά τη φυγή στην Αίγυπτο”, που κάποτε λεηλατήθηκε από τα στρατεύματα του Ναπολέοντα και βρισκόταν σε βασιλικές συλλογές για αιώνες, ανακτήθηκε το 2002 μετά την ανακοίνωση αμοιβής 127.000 δολαρίων. Ένας ντετέκτιβ τέχνης ανακάλυψε τον πίνακα σε μια αυτοσχέδια λευκή και μπλε πλαστική σακούλα σε μια στάση λεωφορείου στο νοτιοδυτικό Λονδίνο.

Η οδύσσεια των χαμένων πινάκων που δε βρήκαν πότε την Ιθάκη τους

Αυτή την εβδομάδα, ο ελαιογραφικός πίνακας σημείωσε νέο ρεκόρ για τον Τιτσιάνο σε δημοπρασία, καθώς χαρακτηρίστηκε από τον οίκο Christie’s ως “το πιο σημαντικό έργο του Τιτσιάνο που βγήκε στην αγορά δημοπρασιών εδώ και μια γενιά”. Ο Orlando Rock, πρόεδρος του Christie’s UK, εξήρε το έργο ως “ένα από τα πιο ποιητικά προϊόντα της νεότητας του καλλιτέχνη”.

Με διαστάσεις 46 επί 62 εκατοστά, ο καμβάς πιστεύεται ότι ζωγραφίστηκε γύρω στο 1510 και απεικονίζει τη βιβλική σκηνή με τον Ιωσήφ, τη Μαρία και το βρέφος Ιησού να φεύγουν στην Αίγυπτο. Ο πίνακας διαθέτει πλούσια, βασικά χρώματα, με τον βαθύ κόκκινο χιτώνα και τον μπλε μανδύα της Μαρίας να ξεχωρίζουν σε περίοπτη θέση. Ο Τιτσιάνο, γνωστός για την τεχνική του “colorito”, χρησιμοποίησε το χρώμα για αισθησιακούς και εκφραστικούς σκοπούς, ενισχύοντας τη σύνθεση.

Τιτσιάνο
Πηγή φωτογραφίας

Ο Τιτσιάνο, που γεννήθηκε ως Tiziano Vecellio στα βουνά των Δολομιτών, κέρδισε νωρίς την αναγνώριση στη Βενετία και τελικά έγινε ο κύριος ζωγράφος του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Καρόλου Ε’. Απεβίωσε το 1576 κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας πανούκλας.

Η προέλευση του πίνακα αυξάνει την περιέργειά. Αν και ο αρχικός παραγγελιοδότης παραμένει άγνωστος, καταγράφηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 17ου αιώνα ως μέρος της συλλογής ενός Βενετσιάνου εμπόρου μπαχαρικών. Με την πάροδο των αιώνων, πέρασε από διάφορα χέρια, μεταξύ των οποίων ενός Άγγλου δούκα και του αρχιδούκα Λεοπόλδου Γουλιέλμου της Αυστρίας, προτού λεηλατηθεί από τα στρατεύματα του Ναπολέοντα και αργότερα επιστρέψει στη Βιέννη. Αποκτήθηκε από τον John Alexander Thyne το 1878.

Η δραματική ιστορία του πίνακα συνεχίστηκε όταν κλάπηκε από το σπίτι του Thyne στο Wiltshire το 1995 και βρέθηκε ως εκ θαύματος το 2002. Ο ντετέκτιβ τέχνης Charles Hill τον ανακάλυψε σε μια στάση λεωφορείου στο Λονδίνο, χωρίς κορνίζα και μέσα σε μια πλαστική σακούλα.

“Αυτός ο πίνακας έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία του κοινού για πάνω από μισή χιλιετία και αναμφίβολα θα συνεχίσει να το κάνει”, δήλωσε ο Orlando Rock από τον οίκο Christie’s μετά την πώληση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η πώληση του πίνακα, με πληροφορίες από την Washington Post, υπογραμμίζει τον διαρκή αντίκτυπό του και το συναρπαστικό μείγμα ιστορίας, τέχνης και ίντριγκας που περιβάλλει αυτό το αριστούργημα.

Νέα έρευνα αποκρυπτογραφεί τον μηχανισμό των Αντικυθήρων (ΒΙΝΤΕΟ)

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr