Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ρένος Αποστολίδης: «λιγότερα σκυλάδικα για να περισσεύεις για τα παιδιά σου»

Ο Ρένος Αποστολίδης και η φλογερή πένα του δε μόνιασαν ποτέ με τις «ευγενικές» συμβάσεις της κοινωνίας.

Κάθε φράση του Ρένου Αποστολίδη είναι ένα κατηγορητήριο, όχι μόνο για τις εξουσίες αλλά και για τις απαθείς μάζες που αφήνουν τη στασιμότητα να επιμένει.

Ο Αποστολίδης θεωρεί την πολιτική ρηχή, εμμονική με τα φαινόμενα και όχι με την ουσία, χρησιμοποιώντας την εκπαίδευση ως εργαλείο ελέγχου και όχι απελευθέρωσης. Η εκπαίδευση κατά τη γνώμη του πρέπει να διαπερνά το δέρμα των κοινωνικών προτύπων και να σκάβει στο μεδούλι της αλήθειας. Ωστόσο η πολιτική με την κυνική προσέγγισή της πνίγει την κριτική σκέψη, αναγκάζοντας τις μάζες να επιπλέουν στην επιφάνεια των θεμάτων, χωρίς ποτέ να εισέρχονται αρκετά βαθιά για να διαταράξουν το status quo.

Η κριτική του Αποστολίδη δεν είναι μία άνευρη παρατήρηση αλλά μια  κραυγή μάχης που μας προτρέπει να δούμε μέσα από τα επιχρίσματα που κατασκευάζουν οι πολιτικοί και να απαιτήσουμε κάτι πραγματικό, κάτι που θα προκαλέσει την αλλαγή.

Μετά υπάρχει αυτή η ερώτηση που χτυπάει στο στομάχι: «Γιατί γελάτε, γιατί δεν κάνετε τίποτα»; Ο Αποστολίδης είναι έξαλλος με την παθητικότητα των σύγχρονών του. Είναι μία πρόκληση, μία απαίτηση για αυτοκριτική που αφαιρεί την άνεση της απεμπλοκής.

Ο Ρένος Αποστολίδης σε μια καυστική συνέντευξη στη Μαλβίνα Κάραλη (ΒΙΝΤΕΟ)

8 αποφθέγματα του Ρένου Αποστολίδη

  1. «​Η πολιτική δεν αγάπησε ποτέ την παιδεία και έχει συμφέρον να δουλεύει με τις επιφάνειες.»
  2. «Να καταργηθούν και καμμιά εικοσαριά υπουργεία-υφυπουργεία κηφηναριά, για να δούμε θεού πρόσωπο εδώ, περ’ απ’ τα χαρτιά των «χαρτανθρώπων» –τα μουτζαλωμένα, διαρκώς, για προσχηματισμό της τεμπελιάς και της κενότητάς τους– που μας πνίξανε!».
  3. «Και ο αναρχικός μεν χαίρεται γι’ αυτό το κατάντημα –γιατ’ ειν’ η συνέπεια των κρίσεων και των προβλέψεών του ακριβώς, η πλήρης, που βεβαιώνεται απ’ τα πράγματα τόσο σύντομα– μα και κλαίει ο πατριώτης (είναι κι αναρχικοί πατριώτες, κ΄οι πατριώτες όλοι κοντεύουν πια λυσσαλέοι αναρχικοί), κλαίει για τον Τόπο, και για όλους του – για όλους μας!» (τεύχος 8 των «Νέων Ελληνικών», τον Αύγουστο του ’66)
  4. «Μη ρίχνετε διαφημίσεις όπου να ‘ ναι, και καταστρέφεται λόγος» (Απόσπασμα από συνέντευξή του)
  5. «Έπρεπε ο λαός αυτός, ο ανώνυμος, με ανώνυμη πατριωτική συνείδηση νάβρισκε κάποτε το σθένος να τιμωρήση όχι μόνο τους κηφήνες του στο Κυνοβούλιο –με μαύρο για όλους τους: καθολική αποχή του απ’ τις βρωμοκάλπες τους (πολλών εκλογών μάλιστα απανωτά!)– αλλά και πολλές εκβιαστικώτατες επαγγελματικές τους τάξεις ν’ αρχίση να τιμωρή, κάνοντας –όταν τέλειωνε κάθε κυνική απεργία– μια καθολικήν ανταπεργία των πολιτών! …» (τεύχος 8 των «Νέων Ελληνικών», τον Αύγουστο του ’66)
  6. «Λιγότερα πουκάμισα, λιγότερες γραβάτες, λιγότερα σκυλάδικα, λιγότερες ταβέρνες για να περισσεύεις για τα παιδιά σου.» (Απόσπασμα απ’ τη συνέντευξή του)
  7. Έχεις τη δύναμη να είσαι ελεύθερος ; Δυνάμει είμαι ελεύθερος.» (Απόσπασμα απ’ τη συνέντευξή του)
  8. Γιατί κοροιδεύεστε; Γιατί δεν κάνετε τίποτα;

 

Ρένος Αποστολίδης: «υπάρχουν παντού οι άξιοι…οι άνθρωποι – και να τους βρήτε, να τους βρούμε»

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr