Υπάρχουν δύσκολες φράσεις που ακούς συχνά αλλά δεν έχεις ιδέα τι σημαίνουν; Ήρθε η ώρα να μάθεις την έννοια τους.
Ακούμε αυτές τις φράσεις σε ειδησεογραφικά μέσα, στην εργασία μας τις διαβάζουμε σε άρθρα. Το ζητήματα είναι πως οι περισσότεροι δε γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνουν οπότε το παρόν άρθρο θα διευλευκάνει το τοπίο!
Η γνώση μιας γλώσσας είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική επικοινωνία και τη σύνδεση με τους άλλους. Χρησιμεύει ως θεμελιώδες εργαλείο για την έκφραση σκέψεων, ιδεών και συναισθημάτων. Η γλώσσα δεν είναι απλώς ένα μέσο επικοινωνίας- είναι μια πύλη προς τον πολιτισμό, τη γνώση και την κατανόηση.
20 σπάνιες ελληνικές λέξεις που οι περισσότεροι μάλλον δεν γνωρίζουν τη σημασία τους
13 φράσεις που ακούς αλλά δεν έχεις ιδέα το σημαίνουν!
1. Διυλίζω τον κώνωπα και καταπίνω την κάμηλον
Η φράση αυτή είναι δανεισμένη από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου(23.24).
Χρησιμοποιούμε αυτή τηφράση για να εννοήσουμε ότι έχουμε εμμονή με ασήμαντα θέματα,ταεξετάζουμε εξονυχιστικά και αγνοούμε τα σημαντικά.
2. Εν ευθέτω χρόνω
Σημαίνει «στον κατάλληλο χρόνο» – «στην κατάλληλη στιγμή»
3. Άκρον Άότον
Στο ακραίο – ανώτερο σημείο που μπορεί να φτάσει μια κατάσταση.
Οι αρχαίοι Έλληνες παρατήρησαν τη βουκολική ζωή, εμπνευσμένοι από τη συλλογή και επεξεργασία του μαλλιού των προβάτων. Οι άκρες του μαλλιού κινούνταν ακόμα και με την ελάχιστη πνοή του ανέμου, και αυτές οι ευκίνητες άκρες ονομάστηκαν “ἂωτον”.
4. Άδυτα των αδυτων
Η φράση υποδηλώνει ένα μη προσβάσιμο μέρος. Ένα άδυτο είναι, λοιπόν, ένας τόπος που μόνο οι γνώστες έχουν πρόσβαση, ενώ οι υπόλοιποι αναμένουν περαιτέρω πληροφορίες για αυτό. Ο όρος “τὸ ἄδυτον” ήταν γνωστός στους αρχαίους Έλληνες.
5.Άμα τη εμφανισει
Μόλις εμφανιστεί ή μόλις εμφανίστηκε.
Στα παλιά χαρτονομίσματα που αντιστοιχούσαν σε χρυσό, αναγραφόταν το «πληρωτέον άμα τη εμφανίσει», δηλαδή, η τράπεζα θα σου δώσει το χρυσό, μόλις εμφανίσεις (παραδώσεις) το χαρτονόμισμα στην τράπεζα.
6. Άγομαι και φέρομαι
Δε διαθέτω δική μου γνώμη παρασύρομαι από τις εξωγενείς απόψεις.
7.Αντί πινακίου φακής
Η φράση αντί πινακίου φακής μεταφράζεται ως “για ένα πιάτο φακής”.
Η πρόταση πηγάζει από τη βιβλική αφήγηση της ιστορίας του Ησαύ, όπου αυτός πωλεί τα πρωτοτόκια του για ένα πιάτο φακή. Σήμερα, χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον που ανταλλάσσει κάτι σημαντικό με πολύ φτηνή ανταμοιβή.
8. Γαια πυρη μιχθειτο
Μια φράση που εκφράζει πλήρη αδιαφορία έναντι των γεγονότων, ειδικά όσον αφορά σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν από μια ενέργεια.
Η φράση ανήκει σε ανώνυμο αρχαίο Έλληνα τραγικό: “ἐμοῦ θανόντος γαῖα μιχθήτω πυρί” (= μετά το θάνατό μου, ας καεί το σύμπαν)
9. Γηρασκω αει διδασκόμενος
Όσο γερνάμε μαθαίνουμε. Η φράση αποδίδεται στον Σόλωνα.
10.Γης Μαδιαμ
Τα έκανε άνω κάτω.
Η φράση βρίσκεται στην Παλαιά διαθήκη και πιο συγκεκριμένα στην προσευχή Αββακουμ.
11.Τα δέοντα
Αναφέρεται σε ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν ή σε αντικείμενα που δεν επιθυμούμε να αναφέρουμε με συγκεκριμένο όνομα, είτε λόγω έλλειψης κατάλληλου – μονολεκτικού όρου.
12.Εν ριπή οφθαλμού
Ακαριαία, ξαφνικά
13.Υπέρ το δέον
Αυτό που αρμόζει, ταιριάζει και είναι αναγκαίο να γίνει στην περίσταση