Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Ίρβιν Γιάλομ αποφθέγματα

Ο Γιάλομ παρατήρησε πως ο σεξουαλικός πόθος είναι κατά βάθος μια ολοκληρωτική κυριαρχία πάνω…

Κυριαρχία, πόθος, έρωτας, αγάπη και άλλα πολλά συναισθήματα μπήκαν στον μεγεθυντικό φακό του Ίρβιν Γιάλομ.

Ο Γιάλομ επηρεασμένος από υπαρξιστές φιλοσόφους όπως ο Σαρτρ και ο Νίτσε, δίνει συχνά έμφαση στην πάλη μεταξύ της αυτονομίας και των ισχυρών δυνάμεων του ντετερμινισμού στη διαμόρφωση της ταυτότητάς μας. Καθόλου περίεργο λοιπόν που τόνισε τα πρωτοπήγαστα συναισθήματα με τέτοια συγγραφική ορμή, χωρίς να βάλει νερό στο μελάνι του.

Γιάλομ: «Τα παιδιά που έχουν στερηθεί τον δεσμό αγάπης με τη μητέρα, δεν μπορούν να αναπτύξουν τη στοιχειώδη αυτοπεποίθηση…»

7 αποφθέγματα του Ίρβιν Γιάλομ

  1. Αν δεν γίνεις ο κύριος της πορείας της ζωής σου, σημαίνει ότι επιτρέπεις στην ύπαρξή σου να αποτελεί ατύχημα.
  2. … ο χρόνος δεν διακόπτεται, ότι η βούληση δεν μπορεί να πάει προς τα πίσω. Μόνο οι προνομιούχοι κατορθώνουν να έχουν τέτοια ενόραση!
  3. Ο σεξουαλικός πόθος είναι, κατά βάθος, πόθος για ολοκληρωτική κυριαρχία πάνω στο πνεύμα και το σώμα του άλλου.
  4. Δεν οφείλουμε να δημιουργήσουμε– δεν οφείλουμε να γίνουμε- πριν αναπαραχθούμε; Η ευθύνη μας στη ζωή είναι να δημιουργήσουμε το ανώτερο. Τίποτα δεν πρέπει να εμποδίσει την ανάπτυξη του ήρωα μέσα μας. Κι αν παρεμβάλλεται ο πόθος, τότε κι αυτός πρέπει να υπερπηδηθεί.
  5. Ο πόθος, ο ερεθισμός, η λαγνεία – αυτά μας υποδουλώνουν. Οι μάζες περνούν τη ζωή τους σαν γουρούνια που τρώνε μέσα στην ταϊστρα της ηδονής.
  6. Πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα στην άνεση και στην αληθινή αναζήτηση!
  7. Συχνά νιώθω σαν η ζωή μου να άγγιζε πια το ψηλότερο σημείο της… έχω φτάσει στην κορυφή κι όταν κοιτάζω πέρα να δω τι υπάρχει μπροστά μου, βλέπω μόνο φθορά- μια κατάβαση… Όχι, όμως αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό. Δεν με ανησυχεί η κατάβαση- αλλά η μη ανάβαση.

Είχαμε ανάγκη να διαβάσουμε αυτά τα λόγια του Γιάλομ: «Περισσότερο ερωτευόμαστε τον ίδιο τον πόθο από το αντικείμενό του»

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr