Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ναό που χρονολογείται 3.500 χρόνια πριν από την άνοδο των Ίνκας

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν ναό και ένα θέατρο στις ακτές του Περού, που χρονολογούνται 3.500 χρόνια πριν από την άνοδο του πολιτισμού των Ίνκας.

Η ανακάλυψη αυτή περιλαμβάνει ένα γλυπτό ενός μυθολογικού πουλιού και βρέθηκε στην τοποθεσία La Otra Banda στους λόφους Cerro Las Animas. Σύμφωνα με τον Luis Muro Ynoñán, ερευνητή και επιστήμονα στο Μουσείο Field στο Σικάγο, το εύρημα είναι “απίστευτο” και ρίχνει φως στις πρώιμες ρίζες της θρησκείας του Περού, αποκαλύπτοντας νέες πτυχές του τρόπου με τον οποίο γεννήθηκαν πολύπλοκα συστήματα πεποιθήσεων στις Άνδεις.

Ο ναός προϋπήρχε του διάσημου Μάτσου Πίτσου κατά σχεδόν 3.500 χρόνια, καθιστώντας τον αρχαίο οικοδόμημα που χτίστηκε πριν από τους Ίνκας και τους προκατόχους τους, όπως οι πολιτισμοί Μότσε και Νάζκα. “Δεν είναι γνωστό πώς αυτοαποκαλούνταν αυτοί οι αρχαίοι λαοί. Αυτό που είναι γνωστό για αυτούς τους πολιτισμούς μπορεί να συναχθεί μόνο από αυτά που άφησαν πίσω τους: τις κατοικίες τους, τους ναούς τους, τα λείψανά τους”, εξηγεί ο Ynoñán.

Νέα ανακάλυψη: Βρέθηκε η παλαιότερη σπηλαιογραφία του κόσμου στην Ινδονησία (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ο χώρος ανασκαφών τράβηξε την προσοχή το 2023, όταν οι τοπικές αρχές ειδοποίησαν τους ερευνητές για δραστηριότητες αρχαιοκαπηλίας κοντά στην ιστορική πόλη Zaña. Η ομάδα, με την υποστήριξη οργανισμών όπως το Dumbarton Oaks, η Archaeology in Action και το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Περού, ξεκίνησε τις ανασκαφές της τον Ιούνιο του 2024. Απομάκρυναν σχολαστικά αιώνες συσσωρευμένων ιζημάτων από τα ευρήματα, αποκαλύπτοντας ίχνη τοίχων από λάσπη και πηλό σε βάθος μόλις 1,8 μέτρων. “Ήταν εκπληκτικό το γεγονός ότι αυτές οι πολύ παλιές δομές βρίσκονταν τόσο κοντά στη σύγχρονη επιφάνεια”, παρατήρησε ο Ynoñán.

Περαιτέρω ανασκαφή αποκάλυψε τα απομεινάρια ενός άλλοτε μεγαλοπρεπούς ναού που ήταν χτισμένος στην πλαγιά του βουνού. Μια από τις πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις ήταν ένα μικρό θέατρο με χώρο στα παρασκήνια και μια σκάλα που οδηγούσε σε μια εξέδρα που έμοιαζε με σκηνή, που πιθανότατα χρησιμοποιούνταν για τελετουργικές παραστάσεις μπροστά σε επιλεγμένο κοινό. Κοντά στις σκάλες του θεάτρου, η ομάδα βρήκε πήλινες πλάκες που κοσμούνταν με περίτεχνα γλυπτά που απεικονίζουν ένα πλάσμα που μοιάζει με πουλί. “Πρόκειται για ένα όμορφο και ενδιαφέρον σχέδιο ενός μυθολογικού πλάσματος, σαν ανθρωπόμορφο πουλί με κάποια ερπετοειδή χαρακτηριστικά”, εξήγησε ο Ynoñán.

Ο επιστήμονας του Μουσείου Field, Luis Muro Ynoñán, με το γλυπτό ενός μυθολογικού πλάσματος πουλιού στο La Otra Banda, Cerro Las Animas. Καθολικό Πανεπιστήμιο του Περού/Reuters μέσω CNN Newsource.

Η συγκεκριμένη φιγούρα είναι σημαντική, καθώς παρέχει στοιχεία για την ηλικία του ναού και τη σχέση του με άλλους αρχαίους ναούς που χτίστηκαν από τους πρώιμους πολιτισμούς των Άνδεων. Παρόμοιες μυθολογικές αναπαραστάσεις έχουν βρεθεί στο Περού, που χρονολογούνται από την Αρχική Περίοδο πριν από περίπου 4.000 χρόνια. Αν και η Αρχική Περίοδος δεν είναι η πρώτη ανθρώπινη κατοίκηση στην περιοχή -το Περού κατοικείται εδώ και 15.000 χρόνια- οι παράκτιες κοινωνίες άρχισαν να αναπτύσσουν περίπλοκα συστήματα γύρω στο 5.000-3.000 π.Χ. Η Πρώιμη Περίοδος, που αρχίζει γύρω στο 2.000 π.Χ. και διαρκεί μέχρι το 900 π.Χ., σηματοδοτεί την έναρξη της θεσμοθετημένης θρησκείας στο Περού.

“Η απεικόνιση του πουλιού σε αυτόν τον ναό μοιάζει με μια γνωστή φιγούρα από την περιοχή Chavín, σχεδόν 500 χρόνια αργότερα. Αυτή η νέα τοποθεσία θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την προέλευση αυτής της θρησκείας”, δήλωσε ο Ynoñán. Η ομάδα ανακάλυψε επίσης πολλές μεγάλες τοιχογραφίες στους τοίχους του ναού. Ο Ynoñán, ειδικός στην ανάλυση χρωστικών ουσιών, συνέλεξε δείγματα για μελέτη στο εργαστήριο του Field Museum. Τα δείγματα αυτά θα υποβληθούν σε χρονολόγηση με άνθρακα για να επαληθευτεί η ηλικία του ναού.

Κομμάτια που φαίνεται να αποτελούν τμήματα ενός τελετουργικού ναού ηλικίας 4.000 ετών στο Περού. – Καθολικό Πανεπιστήμιο του Περού/Reuters

Η ανακάλυψη αυτή προσφέρει περισσότερες πληροφορίες για την ανάπτυξη της θρησκείας και της πολιτικής εξουσίας στις πρώιμες κοινωνίες των Άνδεων. “Οι άνθρωποι σε αυτή την περιοχή είχαν δημιουργήσει πολύπλοκα θρησκευτικά και κοσμολογικά συστήματα. Η θρησκεία έπαιξε βασικό ρόλο στην ανάδυση της πολιτικής εξουσίας, με τους πρώτους ηγέτες να ενσαρκώνουν μυθολογικές μορφές σε παραστάσεις”, εξήγησε ο Ynoñán. Αυτή η ιστορική γνώση έχει σημασία σήμερα, καθώς η θρησκεία εξακολουθεί να επηρεάζει την πολιτική δυναμική.

Για τον Ynoñán, η ανακάλυψη έχει προσωπική σημασία, καθώς τον συνδέει με την ιστορία των προγόνων του από την περιοχή. “Είναι η ιστορία των προγόνων μου. Οι οικογένειες και των δύο γονέων μου κατάγονται από αυτή την περιοχή. Είναι μια απίστευτη σύνδεση με τις αρχαίες αναπαραστάσεις ενός θεού τόσο σημαντικού για αυτές τις πρώιμες ανθρώπινες ομάδες. Μια σύνδεση τόσο ιδιαίτερη και βαθιά”, μοιράστηκε.

Γαλλία: Ο καθεδρικός ναός της Ρουέν τυλίχθηκε στις φλόγες – (ΒΙΝΤΕΟ)

Πηγές φωτογραφιών

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr