Ντοστογιέφσκι πληροφορίες

Ντοστογιέφσκι: Γεννιέται σήμερα, ίσως ο κορυφαίος όλων – 10 πράγματα που δεν ξέραμε

Ο Ντοστογιέφσκι κατάφερε να μιλήσει στη ψυχή μας με το μοναδικό του ταλέντο στη γραφή και τα πολλά πάθη του, τα οποία τον συνόδεψαν σε όλο τον βίο του.

Ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, γνωστός και ως Φιοντόρ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι, είναι ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας και η πένα του έχει χαράξει έργα μοναδικού κάλους. Γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1821 και απεβίωσε σε ηλικία 59 ετών στις 9 Φεβρουαρίου 1881. Τα λογοτεχνικά έργα του Ντοστογιέφσκι εμβάθυναν σε φιλοσοφικές εξερευνήσεις του ανθρώπου μέσα στο πολιτικό, πνευματικό και κοινωνικό περιβάλλον του 19ου αιώνα, θίγοντας συχνά θρησκευτικά θέματα, ιδίως τον ορθόδοξο χριστιανισμό.

Ο Ντοστογιέφσκι κατάφερε να μας κάνει να δούμε τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου που υποφέρει από την ύπαρξή του και προσπαθεί να επιβιώσει ηθικά μέσα από τις δυσκολίες που θέτει  η κοινωνία και η φύση μας.

Τα αναγνωρισμένα έργα του, όπως “Οι αδελφοί Καραμάζοφ” (1880), “Έγκλημα και τιμωρία” (1866) και “Σημειώσεις  από το υπόγειο” (1864), καταλαμβάνουν έναν μοναδικό χώρο στο σταυροδρόμι της υπαρξιακής φιλοσοφίας και του ψυχολογικού ρεαλισμού.  Ας μάθουμε μερικά σημαντικά γεγονότα για τον Ντοστογιέφσκι.

Ντοστογιέφσκι: «Είμαστε πεθαμένοι μόλις γεννηθούμε,… μας γεννούν πατέρες που δεν είναι ζωντανοί…»

10 πράγματα για τον Ντοστογιέφσκι

1. Νεοσύστατο μυθιστόρημα στα 25: Ο Ντοστογιέφσκι δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα, “Φτωχοί άνθρωποι”, σε ηλικία 25 ετών το 1845, σηματοδοτώντας την αρχή της λογοτεχνικής του καριέρας.

2. Θανάσιμη καταδίκη: Τη δεκαετία του 1840, η συμμετοχή του Ντοστογιέφσκι σε μια λογοτεχνική εταιρεία που επικεντρωνόταν στην κοινωνική επανάσταση οδήγησε στη σύλληψη και τη θανατική καταδίκη του, η οποία αργότερα μετατράπηκε σε οκτώ χρόνια καταναγκαστικής εργασίας στη Σιβηρία.

3. Επιρροή των γονέων στη λογοτεχνία: Οι γονείς του Ντοστογιέφσκι, εκτιμώντας την παιδεία, καλλιέργησαν την αγάπη του για τη λογοτεχνία από νεαρή ηλικία, εκθέτοντάς τον σε Ρώσους και διεθνείς κλασικούς λογοτέχνες.

4. Εθισμός στον τζόγο: Οι οικονομικοί αγώνες λόγω του εθισμού του στον τζόγο ανάγκασαν τον Ντοστογιέφσκι να υπογράψει συμβόλαιο, με το οποίο έδινε στον εκδότη του τα αποκλειστικά δικαιώματα στο έργο του, εκτός αν ολοκλήρωνε ένα μυθιστόρημα μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

5. Ευρεία επιρροή: Πέρα από τα γραπτά του έργα, η επιρροή του Ντοστογιέφσκι επεκτείνεται σε διάφορες διασκευές, με το “Έγκλημα και τιμωρία” να έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο 25 φορές.

6. Εξορία στη Σιβηρία: Μετά την αναστολή της εκτέλεσης, ο Ντοστογιέφσκι και οι συνεργάτες του εξορίστηκαν σε στρατόπεδο φυλακών της Σιβηρίας για τέσσερα χρόνια.

7. Επιληψία και προβλήματα υγείας: Ο Ντοστογιέφσκι έπασχε από επιληψία, με την υγεία του να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα να απολυθεί από τη στρατιωτική του θητεία.

8. Γρήγορη συγγραφή μυθιστορήματος: Για να εκπληρώσει ένα συμβόλαιο, ο Ντοστογιέφσκι έγραψε τον “παίκτη” σε μόλις 26 ημέρες, αφήνοντας στην άκρη τη δουλειά του στο “Έγκλημα και Τιμωρία”.

9. Ο Τσάρος Αλέξανδρος Β’ ήθελε να διδάξει τα παιδιά του.

10. Θάνατος λόγω αιμορραγίας: Ο Ντοστογιέφσκι πέθανε από πνευμονική αιμορραγία στις 25 Ιανουαρίου 1881, με τις τελευταίες στιγμές του να σημαδεύονται από θρησκευτικούς στοχασμούς.

Μια περιπλάνηση σε 30 διαχρονικά αποφθέγματα του Φρόυντ

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr