Μοντεσκιέ αποφθέγματα

Μοντεσκιέ: «Όσο λιγότερο σκέφτονται οι άνθρωποι, τόσο περισσότερο μιλούν.»

Ο βαρόνος ντε Μοντεσκιέ, με τις διεισδυτικές του ιδέες, έθεσε τα θεμέλια για μια πιο διαφοροποιημένη κατανόηση της πολιτικής εξουσίας, η οποία εξακολουθεί να αντηχεί στις αίθουσες των νομοθετικών σωμάτων και στη συνεχή επιδίωξη δίκαιων και ισότιμων κοινωνιών.

Στο εκθαμβωτικό διανοητικό στερέωμα του Διαφωτισμού, ο Charles-Louis de Secondat, βαρόνος του Μοντεσκιέ, αναδεικνύεται σε φωτοδότη του οποίου οι ιδέες διαθλάστηκαν σε όλους τους αιώνες, επηρεάζοντας την πολιτική σκέψη και τα ίδια τα θεμέλια της σύγχρονης διακυβέρνησης. Γεννημένος το 1689 κοντά στο Μπορντό της Γαλλίας, το magnum opus του Μοντεσκιέ, “Το πνεύμα των νόμων” (1748), παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής φιλοσοφίας και μαρτυρία της ακόρεστης περιέργειάς του για τις περιπλοκές των ανθρώπινων κοινωνιών.

Η γοητεία του Μοντεσκιέ για τις αρχές της διακυβέρνησης διαμορφώθηκε από τις πολιτικές ζυμώσεις της εποχής του, που σημαδεύτηκαν από την απολυταρχία, τον δεσποτισμό και την αυξανόμενη συνειδητοποίηση της ανάγκης για ελέγχους και ισορροπίες. Η μεγάλη πραγματεία του, “Το πνεύμα των νόμων”, αποτελεί μια μνημειώδη προσπάθεια απόσταξης της ουσίας των πολιτικών συστημάτων και των παραγόντων που διατηρούν ή υπονομεύουν τη σταθερότητά τους.

10 καλλιτέχνες που υπέγραψαν το πέρασμα της Αναγέννησης στο πάνθεο της Ιστορίας

Κεντρική θέση στην πολιτική σκέψη του Μοντεσκιέ κατέχει η έννοια του διαχωρισμού των εξουσιών. Σε μια απόκλιση από τις επικρατούσες θεωρίες, υποστήριξε τη διαίρεση της κυβερνητικής εξουσίας σε διακριτούς κλάδους – νομοθετικό, εκτελεστικό και δικαστικό. Αυτός ο διαχωρισμός, υποστήριξε, θα απέτρεπε τη συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια μιας μόνο αρχής και θα λειτουργούσε ως προπύργιο κατά της τυραννίας. Η διατύπωση του Μοντεσκιέ για τη διάκριση των εξουσιών επηρέασε βαθιά τους διαμορφωτές του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελώντας ακρογωνιαίο λίθο του αμερικανικού συστήματος διακυβέρνησης.

“Το πνεύμα των νόμων” διερευνά επίσης την έννοια του πολιτικού κλίματος, υποστηρίζοντας ότι η μορφή της κυβέρνησης πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τις πολιτιστικές, κοινωνικές και γεωγραφικές συνθήκες μιας συγκεκριμένης κοινωνίας. Η οξυδερκής παρατήρηση του Μοντεσκιέ ότι οι νόμοι και οι θεσμοί πρέπει να προσαρμόζονται στις συγκεκριμένες ανάγκες ενός λαού προοιωνίζεται τη μετέπειτα ανάπτυξη του πολιτισμικού σχετικισμού στη μελέτη της πολιτικής.

Πέρα από τους θεωρητικούς του στοχασμούς, ο Μοντεσκιέ ήταν ένας έντονος παρατηρητής των διαφόρων πολιτικών συστημάτων. Τα εκτεταμένα ταξίδια του, ιδίως στην Ευρώπη, τον εξέθεσαν σε ένα φάσμα δομών διακυβέρνησης, από τη βρετανική συνταγματική μοναρχία έως τον δεσποτισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτές οι εμπειρίες από πρώτο χέρι ενημέρωσαν τη συγκριτική του προσέγγιση, επιτρέποντάς του να κάνει λεπτές διακρίσεις μεταξύ των διαφόρων μορφών διακυβέρνησης.

Ο αντίκτυπος του Μοντεσκιέ επεκτάθηκε πέρα από το πεδίο της πολιτικής φιλοσοφίας. Η διερεύνηση της επιρροής του κλίματος στις κοινωνίες έθεσε τις βάσεις για τον αναδυόμενο τομέα του περιβαλλοντικού ντετερμινισμού. Οι σκέψεις του για τη διάκριση των εξουσιών βρήκαν πρακτική εφαρμογή στα συνταγματικά πλαίσια πολλών σύγχρονων δημοκρατιών. Ο λεπτός χορός μεταξύ ελευθερίας και εξουσίας, που διατυπώνεται τόσο εύγλωττα στα έργα του, αντηχεί στις συζητήσεις για τη διακυβέρνηση και τις ατομικές ελευθερίες μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, οι ιδέες του Μοντεσκιέ δεν έμειναν ανεπηρέαστες από την κριτική. Ορισμένοι μελετητές αμφισβήτησαν την πρακτικότητα του διαχωρισμού των εξουσιών του στην πολιτική του πραγματικού κόσμου, υποστηρίζοντας ότι η δυναμική της διακυβέρνησης είναι πιο ρευστή και διασυνδεδεμένη. Παρ’ όλα αυτά, η διαρκής κληρονομιά του Μοντεσκιέ δεν έγκειται μόνο στις συγκεκριμένες δομές που πρότεινε, αλλά και στις ευρύτερες αρχές που εξακολουθούν να διαμορφώνουν την πολιτική σκέψη και τους πολιτικούς θεσμούς.

Μοντεσκιέ αποφθέγματα

 

20 αποφθέγματα του Μοντεσκιέ

1.Πρέπει να μελετήσει κανείς πολλά για να ξέρει λίγα.

2.Το καλύτερο είναι εχθρός του καλού.

3.Είχα πάντα σαν αρχή να μην αφήνω κάποιον άλλο να κάνει κάτι που θα μπορούσα να κάνω μόνος μου.

4.Όλοι οι άνθρωποι είναι θηρία. Οι πρίγκιπες είναι θηρία που δεν είναι δεμένα.

5.Ο Καίσαρας τους συγχωρούσε όλους. Αλλά μου φαίνεται πως η μετριοπάθεια που δείχνει κάποιος, αφού έχει σφετερισθεί τα πάντα, δεν αξίζει πολλούς επαίνους.

6.Δεν πρέπει να κάνουμε με νόμους αυτό που μπορεί να γίνει με τα ήθη και τα έθιμα.

7.Οι άρχοντες έχουν ηδονές, οι φτωχοί έχουν χαρές.

8.Δεν υπάρχει πιο απάνθρωπη τυραννία από αυτή που ασκείται υπό τη σκέπη των νόμων και με τη σημαία της δικαιοσύνης.

9.Έχω παρατηρήσει ότι για να πετύχει κάποιος, πρέπει να φαίνεται ηλίθιος, αλλά να είναι σοφός.

10.Η τυραννία ενός ηγεμόνα σε μια ολιγαρχία δεν είναι τόσο επικίνδυνη για το κοινό καλό όσο η απάθεια των πολιτών σε μια δημοκρατία.

11.Αν θέλαμε απλώς να ήμασταν ευτυχισμένοι, θα ήταν εύκολο. Αλλά θέλουμε να είμαστε πιο ευτυχισμένοι από τους άλλους και αυτό –σχεδόν πάντα– είναι δύσκολο, μιας και τους νομίζουμε πιο ευτυχισμένους απ’ ό,τι είναι.

12.Η γυναίκα έχει μόνο μια δυνατότητα να είναι όμορφη, ενώ έχει χιλιάδες δυνατότητες να είναι ελκυστική.

13.Δεν αγαπώ τον Θεό, επειδή δεν τον ξέρω, ούτε τον πλησίον μου, επειδή τον ξέρω.

14.Η πολυτέλεια καταστρέφει τις δημοκρατίες. Η φτώχεια τις μοναρχίες.

15.Όσο λιγότερο σκέφτονται οι άνθρωποι, τόσο περισσότερο μιλούν.

16.Οι Γάλλοι δεν μιλούν σχεδόν ποτέ για τις γυναίκες τους, επειδή φοβούνται ότι μπορεί να μιλήσουν γι’ αυτές μπροστά σε ανθρώπους που μπορεί να τις ξέρουν καλύτερα από τους ίδιους.

17.Δεν μπορεί κάτι να είναι απαραίτητα σωστό επειδή είναι νόμος. Πρέπει να είναι όμως νόμος, αν είναι το σωστό.

18.Οι άχρηστοι νόμοι αδυνατίζουν τους χρήσιμους νόμους.

19.Ελευθερία είναι το δικαίωμα να κάνουμε ό,τι επιτρέπουν οι νόμοι.

20.Θα έχετε προσέξει ότι τα περισσότερα πράγματα που μας προκαλούν ευχαρίστηση είναι παράλογα.

 

Ανακαλύπτοντας τα έργα των γυναικών καλλιτεχνών της Αναγέννησης

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr