Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Καμύ παράλογο

«Μας τα έλεγε ο Καμύ»: Είναι ευχαριστημένοι από τη ζωή μόνο αυτοί που δεν την έχουν ζήσει

«Είναι ευχαριστημένοι από τη ζωή μόνο αυτοί που δεν την έχουν ζήσει». Εδώ ο Καμύ αφαιρεί τις παρήγορες ψευδαισθήσεις που συχνά έχουμε για την ευτυχία.

Με το αμείλικτο βλέμμα του ο Καμύ καταθέτει πως η ευτυχία προορίζεται για τους αφελείς, για εκείνους που δεν έχουν πραγματικά αντιμετωπίσει την άβυσσο που πραγματικά είναι η ζωή. Παρατηρούμε μια υπαρξιακή πυγμή, υποδηλώνοντας ότι όποιος έχει βιώσει τη ζωή σε όλη την ωμότητα της, τον πόνο, τον παραλογισμό, τη βαθιά αίσθηση αποσύνδεσης, δεν μπορεί να είναι πραγματικά ευτυχισμένος με τον απλοϊκό, με τον εξιδανικευμένο τρόπο που φαντάζεται η κοινωνία.

Μην παρασυρθείτε! Αυτό δεν είναι μηδενισμός, είναι μια ωμή ειλικρίνεια, ο Καμύ τολμά να πει αυτό που οι περισσότεροι φοβούνται να παραδεχτούν: ότι η ζωή είναι ακατάστατη, επώδυνη και συχνά παράλογη. Είναι η ατάκα που προκαλεί να σταματήσουμε την προσποίηση, να ξυπνήσουμε και να αγκαλιάσουμε τη ζωή σ’ όλη τη δυσάρεστη πραγματικότητά της.

6 λόγοι για να μη διαβάζετε Καμύ αργά τη νύχτα (Μια υπαρξιακή ανακοίνωση κοινής ωφέλειας)

Για να κατανοήσουμε το ηθικό μάθημα του Καμύ, ιδιαίτερα τη φιλοσοφία του παραλογισμού και την άποψή του για τη ζωή, υπάρχουν πέντε βασικά πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε:

1. Η ζωή είναι παράλογη και ο Καμύ πίστευε πως η ζωή δεν έχει εγγενές νόημα και η συνεχής αναζήτηση σκοπού σ’ ένα χαοτικό, αδιάφορο σύμπαν δημιουργεί ένταση. Αυτή είναι και η ουσία του παραλογισμού η κατανόηση ότι ο κόσμος δεν παρέχει σαφείς απαντήσεις ή σκοπό.

2. Να εξεγερθούμε απέναντι στο παράλογο αντί να υποκύψουμε στην απελπισία. Ο Καμύ μας προέτρεψε να επαναστατήσουμε, αυτή η εξέγερση δεν έχει να κάνει με την εύρεση νοήματος αλλά με το να συνεχίσουμε να ζούμε.

3. Και κάτι καθόλου δημοφιλές για τη σημερινή εποχή: η ευτυχία δεν είναι ο απόλυτος στόχος. Έτσι, διακήρυξε ο Καμύ, αμφισβητεί τη συμβατική επιδίωξη της ευτυχίας αντ’ αυτού εστιάζει στην ιδέα της επίγνωσης και της εμπειρίας. Η ευτυχία είναι εφήμερη και συχνά μη ρεαλιστική. Το πραγματικό ηθικό δίδαγμα έγκειται στο να αγκαλιάσουμε την πλήρη πολυπλοκότητα της ζωής ακόμα και όταν έχει τα σκοτάδια της.

4. Η ηθική δύναμη στη φιλοσοφία του Καμύ είναι η αποδοχή! Να μην αρνούμαστε τις σκληρές αλήθειες της ύπαρξης, πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε κατά μέτωπο να βρίσκουμε αυτό το πολυπόθητο κουράγιο.

5. Ο Καμύ σαν άλλος Νίτσε θαύμαζε εκείνους που ζουν με πάθος απέναντι στην ανούσια ζωή. Το μάθημα του είναι να ασχολούμαστε με τη ζωή επειδή είναι ο μόνος πραγματικός τρόπος να αψηφήσουμε το παράλογο για να διεκδικήσουμε την ανθρωπιά μας και όχι επειδή υπόσχεται ευτυχία και νόημα.

35 διαπιστώσεις του Καμύ: «Ο σκλάβος ξεκινά ζητώντας δικαιοσύνη και καταλήγει να περιμένει να φορέσει ένα στέμμα»

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr