Μέγας Αλέξανδρος τάφος

Μέγας Αλέξανδρος: Ο τάφος και το αίνιγμα – Πού βρίσκεται η σορός του;

Μέγας Αλέξανδρος: Ο τάφος και η αινιγματική κληρονομιά για ένα  ταξίδι του στην αιωνιότητα

Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο τάφος που τον φιλοξενεί θεωρείται ιερό δισκοπότηρο για τους αρχαιολόγους. Ποιά είναι τα πιθανά σημεία της ταφής του, σύμφωνα με τις επικρατέστερες θεωρίες;

Ο Μέγας Αλέξανδρος, ένα όνομα συνώνυμο της απαράμιλλης κατάκτησης και της οραματικής ηγεσίας, άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στις σελίδες της ιστορίας. Η αξιοσημείωτη ζωή του ήταν μια συμφωνία νικών και επιτευγμάτων, αλλά ήταν ο θάνατός του που πυροδότησε ένα μυστήριο που ιντριγκάρει ιστορικούς και μελετητές εδώ και αιώνες. Η μοίρα του και ο τάφος παρέμεινε ένα αίνιγμα, καλυμμένο από ίντριγκες και εικασίες. Εδώ, εμβαθύνουμε στα μυστήρια που περιβάλλουν την ταφή και τον θάνατό του, εξερευνώντας τις διάφορες θεωρίες και τις συνέπειες που εξακολουθούν να αιχμαλωτίζουν τη φαντασία μας στο βάθος της ιστορίας.

Μέγας Αλέξανδρος: 20 αποφθέγματα ενός στρατηλάτη που άλλαξε τον κόσμο

Μέγας Αλέξανδρος: Ο τάφος ως αφετηρία εύρεσής του:

1. Το πέρασμα ενός θρύλου

Το 323 π.Χ., ο κόσμος έγινε μάρτυρας του θανάτου ενός τιτάνα. Ο θάνατος του Αλεξάνδρου στην τρυφερή ηλικία των 32 ετών σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής που καθορίστηκε από τις τολμηρές εκστρατείες και την αμείλικτη φιλοδοξία του. Με τον θάνατό του, προέκυψε το ερώτημα: πού θα βρουν την τελευταία τους κατοικία τα λείψανα αυτής της θρυλικής μορφής; Η ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου: ο τάφος άρχισε να ξετυλίγεται.

2. Ένας κόσμος σε πένθος

Ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου προκάλεσε σοκ στον γνωστό κόσμο. Η εμβέλεια του κατακτητή είχε επεκταθεί πολύ μακριά και ο θάνατός του άφησε ένα κενό εξουσίας που τροφοδότησε πολιτικές αναταραχές. Μέσα στο χάος, η τοποθεσία του τάφου του έγινε θέμα βαθιάς σημασίας, καθώς είχε επιπτώσεις στη συνέχεια της αυτοκρατορίας του.

3. Η αναζήτηση της αθανασίας

Από τη στιγμή του θανάτου του, ξεκίνησε η αναζήτηση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου – μια αναζήτηση που καθοδηγούνταν από την επιθυμία να αθανατιστεί ο άνθρωπος που είχε αναδιαμορφώσει τον ρου της ιστορίας. Προέκυψαν πολυάριθμες θεωρίες, καθεμιά από τις οποίες πρότεινε μια διαφορετική τοποθεσία για τον τάφο. Το μυστήριο γύρω από τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου έγινε μια πρόκληση που γενιές ιστορικών θα προσπαθούσαν να διαλευκάνουν.

4. Ο τάφος της Σίβα

Μια εξέχουσα θεωρία τοποθετεί τον τάφο του Αλεξάνδρου στην καρδιά της αιγυπτιακής ερήμου, μέσα στα ιερά όρια της όασης Siwa. Η θεωρία αυτή αντλεί έμπνευση από τις αφηγήσεις για το προσκύνημα του Αλεξάνδρου στο Μαντείο του Άμμωνα στη Siwa – ένα γεγονός που μπορεί να πυροδότησε την επιθυμία του να ταφεί σε αυτό το αγιασμένο έδαφος. Η γοητεία της άμμου της Siwa και οι ψίθυροι ενός κρυμμένου τάφου στα βάθη της συνεχίζουν να αιχμαλωτίζουν τη φαντασία.

5. Το Μακεδονικό Μαυσωλείο

Ένας άλλος υποψήφιος στην αναζήτηση για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: είναι η μεγάλη πόλη που ίδρυσε-η Αλεξάνδρεια. Λέγεται ότι ο Αλέξανδρος οραματίστηκε αυτή την πόλη ως κέντρο μάθησης και πολιτισμού, ένα κατάλληλο μέρος για την ενδεχόμενη ανάπαυσή του. Ο περίφημος Φάρος της Αλεξάνδρειας, ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, θα μπορούσε επίσης να κρύβει στοιχεία για την τελευταία του κατοικία.

6. Αλεξάνδρεια – Το Μαυσωλείο του Αλεξάνδρου

Αν και η ύπαρξή του παραμένει αντικείμενο εικασιών, λέγεται ότι κατασκευάστηκε ένα Μαυσωλείο του Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια για να στεγάσει τα λείψανά του. Ωστόσο, η ακριβής τοποθεσία αυτού του μαυσωλείου έχει παραμείνει ασύλληπτη, συμβάλλοντας στο διαρκές μυστήριο που περιβάλλει τον τάφο του.

7. Ο χαμένος τάφος της Βαβυλώνας

Εν μέσω αυτών των θεωριών, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την πιθανότητα ο τάφος του Αλεξάνδρου να βρίσκεται στην ίδια την πόλη όπου άφησε την τελευταία του πνοή, τη Βαβυλώνα. Το μεγαλείο της Βαβυλώνας και η ιστορική της σημασία για τη ζωή του Αλεξάνδρου την καθιστούν έναν ελκυστικό υποψήφιο για την τελευταία του κατοικία.

8. Θρύλοι και παραδόσεις

Με το πέρασμα του χρόνου, οι θρύλοι και η λαογραφία έχουν υφανθεί γύρω από την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου: τον τάφο. Οι ιστορίες για κρυμμένους θαλάμους, παγίδες και πολύπλοκους γρίφους που φρουρούν τα λείψανά του έχουν γίνει μέρος του μύθου. Αυτές οι αφηγήσεις προσθέτουν έναν αέρα ίντριγκας και περιπέτειας στην αναζήτηση του χαμένου τάφου.

9.  Αμφίπολη και το μυστήριο συνεχίζεται

Ενώ το πού βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου παραμένει ένα μυστήριο, η κληρονομιά του διαρκεί. Οι ιστορίες για τα επιτεύγματά του, τις κατακτήσεις που αναδιαμόρφωσαν τον κόσμο και το αίνιγμα της ταφής του συνεχίζουν να γοητεύουν ιστορικούς, αρχαιολόγους και λάτρεις της τέχνης. Η αναζήτηση του τάφου του είναι μια αναζήτηση που γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος, υπενθυμίζοντάς μας τη δύναμη ενός και μόνο ατόμου να διαμορφώσει την πορεία της ιστορίας.

Η ανακάλυψη της Αμφίπολης μπορεί να ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες, όμως η ομάδα της αρχαιολόγου κ. Κατερίνας Περιστέρη φρόντισε να καταστήσει σαφές πως ο τάφος δεν είναι του Έλληνα στρατηγού, αλλά το μνημείο ανήκει, κατά πάσα πιθανότητα, στον Ηφαιστίωνα.  Το 1993 ο ιστορικός ερευνητής Τριαντάφυλλος Παπαζώης ισχυρίστηκε πως στο βασιλικό τάφο ΙΙ της Βεργίνας δεν είναι θαμμένος ο Φίλιππος Β´ αλλά ο Μέγας Αλέξανδρος. Η θεωρία πως ο Μανώλης Ανδρόνικος έκανε λάθος δε βρήκε αρκετούς υποστηρικτές και θεωρήθηκε φτωχή επιχειρημάτων.

10. Ένα αιώνιο αίνιγμα

Στα χρονικά της ιστορίας, ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου: παραμένει ένα αιώνιο αίνιγμα – ένας γρίφος που μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε τις σφαίρες του παρελθόντος, να οραματιστούμε το μεγαλείο της ζωής του και να προβληματιστούμε για την παροδικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Είτε βρίσκεται μέσα στην άμμο της Σίβα, είτε φυλάσσεται από τα ερείπια της Βαβυλώνας, είτε κρύβεται κάτω από τους δρόμους της Αλεξάνδρειας, η κληρονομιά του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου εξακολουθεί να μας καλεί να ξετυλίξουμε τα μυστήριά του και να ανακαλύψουμε την τελευταία κατοικία ενός ανθρώπου που τόλμησε να ονειρευτεί σε επική κλίμακα.

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr