Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest είναι πάντα γεμάτο με παράλληλες εκδηλώσεις – εργαστήρια κινηματογράφου, σεμινάρια, εκθέσεις φωτογραφίας και εργαστήρια.
Η πόλη της Χαλκίδας φιλοξενεί σκηνοθέτες, ηθοποιούς, μουσικούς, κορυφαίους δημιουργούς και εκπροσώπους των γραμμάτων και της τέχνης, που συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν τη δημιουργικότητα και τον πολιτισμό. Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest ανοίγει την αυλαία του την Τρίτη 22 Νοεμβρίου και για έξι ημέρες, έως την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, θα προβληθούν περισσότερα από 120 ντοκιμαντέρ.
Οι προβολές τριών συν ένα ταινιών φέρνουν στο προσκήνιο καταστάσεις και ανθρώπους που συνήθως προσπερνάμε. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουγγαρίας, θα παρακολουθήσουμε τρεις ουγγρικές παραγωγές και μία συμπαραγωγή, παρουσιάζουν τους ήρωές τους και τις ιστορίες τους με ιδιαίτερη τρυφερότητα και μεταφέρουν στην οθόνη την ελπίδα που κρύβεται στις πιο αδύνατες συνθήκες.
Μέσω της ιδιαίτερης αφοσίωσής μας στο περιβάλλον, προσκαλούμε τους θεατές να εξερευνήσουν τις διαφορετικές διαστάσεις της περιβαλλοντικής κρίσης. Τέσσερις διαφορετικές ιστορίες που ειπώθηκαν με πολύ διαφορετικούς τρόπους, σε πολύ διαφορετικά μέρη, για την ίδια κατάσταση.
Οι κάμερες καταγράφουν ένα αδιανόητο γεγονός: ακραία καιρικά φαινόμενα, δάση που αργά πεθαίνουν και χιλιόμετρα καμένων δασικών εκτάσεων σε όλο τον κόσμο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να λένε ακόμα ότι δεν έχουν χαθεί όλα, αλλά ακόμη και αυτοί μπορεί να ανησυχούν για το μέλλον. Ευχαριστώ όλους όσους δεν έχουν φωνή και ψάχνουν κάποιον να τους βοηθήσει να βρουν το φως.
Το αφιέρωμα αποδίδεται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Κινηματογράφου EKOFILM και το Τσεχικό Κέντρο Αθηνών. Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Φεστιβάλ μας προσκαλεί να ταξιδέψουμε στο 1922 μέσα από 4 ντοκιμαντέρ που ρίχνουν φως σε πτυχές της ιστορίας των διωγμών του ελληνισμού από τα μικρασιατικά παράλια. Το Πολεμικό Μουσείο φιλοξενεί έκθεση αρχειακού υλικού με φωτογραφίες της περιόδου.
Επιπλέον, το μουσείο σχεδιάζει επίσης να πραγματοποιήσει έκθεση φωτογραφιών της περιόδου σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο.
Εκτός από αυτό, τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα διοργανώνουν επίσης εκδηλώσεις για την προώθηση της μάθησης και του ουσιαστικού διαλόγου. Αυτό δημιουργεί μια κυψέλη μάθησης όπου οι άνθρωποι μπορούν να συναντηθούν και να ανταλλάξουν ιδέες.
Διαβάστε περισσότερα:
63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ποιες ταινίες διεκδικούν τον Χρυσό Αλέξανδρο;