Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
μποικοτάζ

Μάθαμε για το πρώτο «cancel» της ιστορίας: Όταν οι καταναλωτές θέλουν να τιμωρήσουν

Όταν οι καταναλωτές θέλουν να ασκήσουν πίεση σε μια εταιρεία για ανήθικες πρακτικές, δεσμούς με αυταρχικά καθεστώτα ή εξαπάτηση, η λύση είναι απλή: το μποϊκοτάζ.

Θα κάνουμε cancel και το καρναβάλι;

Σήμερα, συχνά συνοδεύεται από το hashtag #cancel, αλλά οι ρίζες του φτάνουν αιώνες πριν τα social media. Στις 12 Μαρτίου 1832, γεννήθηκε στο αγγλικό χωριό Burgh St. Peter ο Τσαρλς Κάνινγκχαμ Μπόικοτ.

Περίπου 50 χρόνια αργότερα, θα εμπλακεί σε μια διαμάχη που θα έγραφε το όνομά του στην ιστορία, συνδέοντάς το για πάντα με την οργανωμένη, μαζική άρνηση αγοράς αγαθών ή υπηρεσιών ως μορφή διαμαρτυρίας. Ας ανακαλύψουμε λοιπόν την ιστορία του ανθρώπου που χάρισε το όνομά του στο μποϊκοτάζ.

μποϊκοτάζ
Charles Cunningham Boycott / Πηγή φωτογραφίας

Μπόικοτ ο “ακυρωμένος”

Γεννημένος στις 12 Μαρτίου 1832, ο Μπόικοτ υπηρέτησε στο Βρετανικό Στρατό, καταλήγοντας στην Ιρλανδία. Μετά την αποστράτευσή του, εργάστηκε ως επιστάτης για τον Λόρδο Ερν, έναν ισχυρό γαιοκτήμονα.

Ο Ερν βασίστηκε στα υψηλά ενοίκια για να χρηματοδοτήσει τον πλούσιο τρόπο ζωής του, ενώ ο Μπόικοτ είχε την άχαρη αποστολή να εισπράττει τα μισθώματα και να εκδιώχνει τους απείθαρχους. Το 1880, η οργή των Ιρλανδών ενοικιαστών ξέσπασε ενάντια στους γαιοκτήμονες και τους εκτελεστές τους, όπως ο Μπόικοτ. Όταν αποπειράθηκε να διώξει 11 ενοίκους, η σταγόνα ξεχείλισε.

Η Irish Land League ώθησε τους εργαζόμενους στα κτήματα του Ερν να εγκαταλείψουν τον Μπόικοτ. Ξεκίνησε μια εκστρατεία απομόνωσης: ενοικιαστές, αγρότες και εργάτες τον απομόνωσαν, διαδίδοντας τις πράξεις του σκληρού γαιοκτήμονα.

Ακόμα και καταστήματα αρνήθηκαν να τον εξυπηρετήσουν. Χωρίς βία, αλλά με απόλυτη περιφρόνηση, ο Μπόικοτ βίωσε την “ακύρωση” πριν καν υπάρξει ο όρος.

Ο Μπόικοτ αντιδρά στην απομόνωση

Καταβεβλημένος από την κατάσταση, ο Μπόικοτ γράφει στους Times του Λονδίνου, καταγγέλλοντας τον εκφοβισμό που υφίσταται από την Irish Land League. “Σιδεράς, πλύστρα, ταχυδρόμος, καταστήματα… όλοι αρνούνται να με εξυπηρετήσουν,” γράφει, περιγράφοντας την απομόνωσή του.

Η επιστολή του προκαλεί σάλο στον αγγλικό Τύπο. Η Daily Express, η Daily Telegraph και άλλες εφημερίδες στηρίζουν τον Μπόικοτ και συγκεντρώνουν χρήματα για να στείλουν αγρότες από τον βορρά για να συγκομίσουν τη σοδειά στα κτήματα του Ερν.

Η αντίδραση είναι άμεση. Ιρλανδοί αγρότες και εργάτες εξεγείρονται. Το κόστος της “σωτηρίας” της σοδειάς αγγίζει τις 10.000 στερλίνες, για αξία μόλις 500 στερλινών.

Ο Μπόικοτ, έχοντας γευτεί την πικρή γεύση του αποκλεισμού, εγκαταλείπει την Ιρλανδία στις 1 Δεκεμβρίου 1880. Η κληρονομιά του; Η δύναμη του μποϊκοτάζ, μια τακτική που υιοθετήθηκε και σε άλλες περιπτώσεις κατά γαιοκτημόνων τα επόμενα χρόνια.

You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Cancel και στη Mary Poppins: Κατηγορείται για ρατσιστική γλώσσα

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr