Η κεφαλή του Πολυτεχνείου αν και επισκέπτεται από χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο παραμένει σχετικά άγνωστη η ιστορία της. Ας την ξεδιπλώσουμε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας μας.
Το περίοπτο μνημείο στην αυλή του Πολυτεχνείου, γνωστό ως το μεγάλο κεφάλι, λειτουργεί ως συμβολικός φόρος τιμής, όπου άτομα όλων των ηλικιών τοποθετούν λουλούδια προς τιμήν των συμμετεχόντων στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Καθώς οι φετινές γιορτές του Πολυτεχνείου ξεκινούν με το άνοιγμα των πυλών του ΕΜΠ, το άγαλμα-κεφαλή θα χρησιμεύσει ως σημείο εστίασης για φοιτητές, μαθητές, πολιτικές οργανώσεις και εκπροσώπους κομμάτων για να καταθέσουν στεφάνια ή λουλούδια.
Αν και η προέλευση της κεφαλής διαφέρει από τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973, έχει καθιερωθεί ως μνημείο που αντιπροσωπεύει τους φοιτητές που αντιστάθηκαν στα ολοκληρωτικά καθεστώτα.
Το γλυπτό δημιουργήθηκε από τον Μέμο Μακρή, έναν αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής που έχασε την ελληνική ιθαγένεια το 1964. Η κεφαλή στο Πολυτεχνείο έχει τη μορφή του καθηγητή Νίκου Σβορώνου, ενός σημαντικού Έλληνα ιστορικού. Ο Σβορώνος, γεννημένος στη Λευκάδα το 1911, έγινε ευρέως αναγνωρισμένος στην Ελλάδα για τη συμβολή του στο ΕΑΜ και την ΕΛ.ΑΣ, παρά το γεγονός ότι του αφαιρέθηκε η ελληνική υπηκοότητα το 1955 και απέκτησε τη γαλλική το 1961. Μετά την πτώση της δικτατορίας, ο Σβορώνος συνέχισε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία, διδάσκοντας στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης, συμμετέχοντας στη διοικούσα επιτροπή του Πανεπιστημίου Κρήτης, και ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίων Αθηνών (1976) και Θεσσαλονίκης (1977).
Δείτε το ακόλουθο αφιέρωμα από την ΕΡΤ για τον Νίκο Σβορώνο
You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.