Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Κατερίνα Γώγου αποφθέγματα

Κατερίνα Γώγου: «Κοιμήσου… τώρα εἶναι ἥσυχα…Νάνι φαἵ καί πήδημα»

Υπάρχουν φωνές που ψιθυρίζουν στο περιθώριο της λογοτεχνίας, αλλά η φωνή της Κατερίνας Γώγου οξύτατη, αδιαμαρτύρητη, ωμή δε ψιθυρίζει.

Σκίζει τη σιωπή και προκαλεί τον αναγνώστη να έρθει αντιμέτωπος με τις οδοντωτές άκρες της ύπαρξης. Αυτά τα 8 αποφθέγματα δεν είναι απλώς θραύσματα σκέψης είναι δηλώσεις που αρνούνται να καταπιούν την ευγενική μουρμούρα της καθημερινότητας. Η λογοτεχνική γλώσσα της αστράφτει από τη βία του ανείπωτου, αλλά καίγεται από την επείγουσα ανάγκη της εξομολόγησης.

Αυτή είναι λογοτεχνία για τους ανήσυχους, για όσους έχουν νιώσει το βάρος των λέξεων. Η Γωγώ δε μας δίνει καμία παρηγοριά, καμία εύκολη διαφυγή, δε φτιάχτηκε το καλούπι της από τέτοιου είδους υλικά.

Κατερίνα Γώγου: «Σε ενοχοποιεί η αθωότητά σου και αυτά που της χρωστάς»

 

8 αποφθέγματα της Κατερίνας Γώγου.

  1. «Κοιμήσου… τώρα είναι ήσυχα. Ή εποχή μας.Νάνι φαί και πήδημα»
  2. «Άρχισα να γέρνω σαν εκείνη την ιτιούλα που σου ‘χα δείξει στη στροφή του δρόμου. Και δεν είναι που θέλω να ζήσω. Είναι το γαμώτο που δεν έζησα!»
  3. «Η ζωή μας είναι άσκοπα λαχανητά σε κανονισμένες απεργίες ρουφιάνους και περιπολικά. Γι’ αυτό σου λέω. Την άλλη φορά που θα μας ρίξουνε να μην την κοπανήσουμε. Να ζυγιαστούμε.
  4. Μην ξεπουλήσουμε φτηνά το τομάρι μας ρε!»
  5. «Άσπρη είναι η αρία φυλή, η σιωπή, τα λευκά κελιά, το ψύχος, το χιόνι, οι άσπρες μπλούζες των γιατρών, τα νεκροσέντονα, η ηρωίνη. Αυτά λίγο πρόχειρα
    για την αποκατάσταση του μαύρου.»
  6. «Οι ρίζες είναι για να βγάζουμε κλαδιά και όχι για να επιστρέφουμε σ’ αυτές.»
  7. «Ξέρω πως ποτέ δε σημαδεύουνε στα πόδια. Στο μυαλό είναι ο στόχος, το νου σου ε;»
  8. «Πάρε με λοιπόν από δω. Θέλω να σου δείξω τα καλοκαιριάτικα θέατρα, πώς ζούνε το χειμώνα. Πόσο άδεια είναι τα σχολικά όταν έχουν αργία κι όλους τους φίλους που φύγανε και δεν μπορούν πια να με προδώσουν. Πάμε από δω πάμε εκδρομή σε μέρος που δεν έγινε, αφού στο ‘χω γράψει στο ‘χω πει, όπου κι αν πάτησα άφηνα αίμα, γι’ αυτό δεν μπορώ ποτέ πού να σταθώ κι όλο αλλάζω σεντόνια.»

Κατερίνα Γώγου: «Γι’αυτό αν τύχει και μ’αγαπήσεις, πρόσεχε σε παρακαλώ…πώς θα μ’αγκαλιάσεις»

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr