Με την πρώτη ματιά, η Χιονάτη της Disney μιλάει για την αγάπη που νικάει το κακό, αλλά κάτω από την επιφάνειά της κρύβεται μια ανατριχιαστική θεωρία των θαυμαστών της.
Τελικά, μήπως ο πρίγκιπας δεν είναι ένας γοητευτικός βασιλιάς αλλά ο θεός του θανάτου, που οδηγεί τη Χιονάτη στο κάστρο του ή στη μεταθανάτια ζωή;
Ας εξετάσουμε αυτή την ανατριχιαστική ιδέα!
Αφού η Χιονάτη έφαγε το δηλητηριασμένο μήλο, πέφτει σε βαθύ ύπνο που μοιάζει με θάνατο. Ξαφνικά, εμφανίζεται ο πρίγκιπας τη φιλάει και φαίνεται πως η Χιονάτη ξυπνάει. Αλλά που ξυπνάει; Σε ποιον κόσμο ;
Σύμφωνα, με αυτή τη θεωρία το φιλί του Πρίγκιπα δεν είναι φιλί της ζωής, αλλά του θανάτου. Η Χιονάτη έχει ήδη πεθάνει και ο Πρίγκιπας ήρθε για να οδηγήσει τη ψυχή της στη μεταθανάτια ζωή. Το λαμπερό κάστρο προς το οποίο οδεύουν δεν είναι ένα γήινο βασίλειο αλλά ένα πέρασμα για τη μεταθανάτια ζωή.
Ο Πρίγκιπας υπό αυτό το πρίσμα δεν είναι σωτήρας αλλά ένας ευγενικός οδηγός που την οδηγεί πέρα από τη ζωή. Όταν ο Πρίγκιπας παίρνει τη Χιονάτη στο άλογό του , φεύγουν προς το λαμπερό κάστρο. Αλλά ρίξτε μια δεύτερη ματιά. Το κάστρο εμφανίζεται στα σύννεφα, ψηλά σχεδόν στον ουρανό και αποκομμένο από αυτό τον κόσμο.
Αυτή η θεωρία ταιριάζει απόλυτα στις αρχαίες μυθολογικές εικόνες.
Στην ελληνική μυθολογία, ο Θάνατος είναι η προσωποποίηση του θανάτου, μερικές φορές απεικονίζεται ως ένας ευγενικός οδηγός που οδηγεί τις ψυχές στη μετά θάνατον ζωή, όχι ένας τρομακτικός θεριστής αλλά μια σιωπηλή, αναπόφευκτη δύναμη.
Ξαφνικά, όλο το παραμύθι αλλάζει. Η Χιονάτη δε ξεγελά τον θάνατο. Αντίθετα, τον αγκαλιάζει με ανοιχτές αγκάλες ή με τα χείλη της. Το δηλητηριασμένο μήλο σφραγίζει τη μοίρα της και το φιλί του πρίγκιπα την οριστικοποιεί, οδηγώντας την στην αιώνια ανάπαυση.
Σε άρθρο της η Daily Mail, αναφέρθηκε πως:
Ο Matt Morgan πίστευε πως η Γερμανίδα αριστοκράτισσα Margaretha von Waldeck του 16ου αιώνα ήταν η έμπνευση πίσω από το παραμύθι.
Η Margaretha ζούσε σε μια πόλη ορυχείων που απασχολούσε παιδιά ως εργάτες, οπότε θεωρήθηκε ότι οι επτά νάνοι στο παραμύθι είναι στην πραγματικότητα μια αναφορά στην παιδική εργασία.
Η ενοχλητική θεωρία που επανήλθε στην επιφάνεια φαίνεται να προήλθε από το μακροσκελές σχόλιο του Matt Morgan σε ένα άρθρο του 2016 σχετικά με τις ιστορίες προέλευσης των ταινιών της Disney.
«Όταν ήταν έφηβη, μετακόμισε από το πατρικό της σπίτι και η ομορφιά της τράβηξε την προσοχή του Φιλίππου Β’ της Ισπανίας, ενώ βρισκόταν στις Βρυξέλλες.
Αρρώστησε μυστηριωδώς και πέθανε σε ηλικία 21 ετών. Θεωρήθηκε ευρέως ότι δηλητηριάστηκε επειδή κάποιος δεν ήθελε να παντρευτεί τον Φίλιππο. Σας θυμίζει κάτι;
Λυπήθηκαν όταν πέθανε και την απαθανάτισαν με την ιστορία της Χιονάτης», εξήγησε ο Matt.
«Οι αδελφοί Γκριμ δεν έγραφαν στην πραγματικότητα ιστορίες, αλλά ταξίδευαν και κατέγραφαν τοπικές ιστορίες, πέφτοντας τελικά πάνω στη Χιονάτη.
Ωστόσο, ενώ η Μαργκαρέτα είχε όντως μια αυστηρή μητριά όταν μεγάλωνε, η γυναίκα ήταν ήδη νεκρή και επομένως δεν ήταν ύποπτη».
Έτσι την επόμενη φορά που θα δείτε τη Χιονάτη, σκεφτείτε το εξής: πως το φιλί δεν ήταν ποτέ θέμα αφύπνισης, ίσως ήταν θέμα αποδοχής του αναπόφευκτου ταξιδιού προς το άγνωστο
Δείτε και το παρακάτω βίντεο με τη διάσημη σκηνή:
You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.