τζον γκλεν

Η κάμερα που άλλαξε την εξερεύνηση του διαστήματος: Η ιστορία του Τζον Γκλεν και της φθηνής Minolta

Το 1962, ο Τζον Γκλεν έγραψε ιστορία ως ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτης που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Εκτός από την ιστορική σημασία της αποστολής, οι φωτογραφίες που τράβηξε ο Γκλεν από το διάστημα άφησαν άφωνους τους επιστήμονες και το κοινό.

Μια χρωματιστή ματιά μέσα από 11 φωτογραφίες στην Ευρώπη του 1900

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι ο Γκλεν τράβηξε αυτές τις εκπληκτικές φωτογραφίες με μια απλή και φθηνή κάμερα Minolta αξίας 40 δολαρίων. Η επιλογή του Γκλεν να χρησιμοποιήσει μια ερασιτεχνική κάμερα αντί για τον εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας της NASA φάνηκε παράτολμη, αλλά αποδείχθηκε ιδιοφυής.

Ας γυρίσουμε τον χρόνο πίσω στις αρχές της δεκαετίας του ’60, σε μια εποχή που ο διαστημικός αγώνας με τη Ρωσία μαίνονταν. Η NASA εστίαζε στον πρωταρχικό στόχο της: να στείλει και να φέρει πίσω σώο και αβλαβή έναν άνθρωπο στο διάστημα.

Η πίεση ήταν μεγάλη, καθώς η Σοβιετική Ένωση προηγούνταν, έχοντας στείλει τον Γιούρι Γκαγκάριν σε τροχιά γύρω από τη Γη ένα χρόνο νωρίτερα.

Σε αυτό το κλίμα, η NASA έψαχνε για κάθε δυνατό τρόπο να μειώσει το βάρος και το κόστος της αποστολής Friendship 7. Ο Γκλεν, όντας έμπειρος πιλότος, ήθελε να έχει τον έλεγχο της φωτογράφισης και πίστευε ότι μια ελαφριά και εύχρηστη κάμερα θα ήταν η καλύτερη επιλογή.

Η Minolta Hi-Matic, με τον αυτόματο χρονομετρητή και τον φωτόμετρο, ταίριαζε ιδανικά στις ανάγκες του. Η απλότητα της κάμερας επέτρεπε στον Γκλεν να εστιάσει στην αποστολή του, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχεί για περίπλοκες ρυθμίσεις.

Οι φωτογραφίες που τράβηξε ο Γκλεν με την Minolta Hi-Matic ήταν ασύγκριτα καλύτερες από ότι περίμεναν οι επιστήμονες. Η λεπτομέρεια και η ευκρίνεια των εικόνων άνοιξαν νέους δρόμους για τη διαστημική φωτογραφία και έθεσαν τα θεμέλια για μελλοντικές αποστολές.

minolta
Η κάμερα Ansco του John Glenn μπροστά από το “Friendship 7″/ Πηγή: National Air and Space Museum

Πώς έγινε η λήψη;

Σχεδόν 61 χρόνια πριν, η NASA σχεδίαζε διαστημόπλοια χωρίς παράθυρα. Η κλειστοφοβία και η ανάγκη για οπτική πλοήγηση ώθησαν την υπηρεσία να ενσωματώσει παράθυρα στα οχήματά της. Στις 20 Φεβρουαρίου 1962, ο Τζον Γκλεν ετοιμαζόταν για την ιστορική πτήση του Mercury-Atlas 6. Είχε προμηθευτεί μια φθηνή κάμερα Ansco Autoset της Minolta, αξίας 40 δολαρίων, για να απαθανατίσει το ταξίδι του.

space
Έγχρωμη φωτογραφία της Βόρειας Αφρικής από το διάστημα, που τραβήχτηκε από τον John Glenn στο διαστημόπλοιο Friendship 7 κατά τη διάρκεια της αποστολής της NASA Project Mercury MA-6, 20 Φεβρουαρίου 1962 Αρχεία John Glenn—The Ohio State University

Η κάμερα, μια από τις πρώτες με αυτόματη έκθεση, ήταν ιδανική για τον Γκλεν. Δεν χρειαζόταν να ανησυχεί για ρυθμίσεις, καθώς η μηχανή όριζε αυτόματα το διάφραγμα και την ταχύτητα κλείστρου. Με τη βοήθεια των μηχανικών της NASA, ο Γκλεν τροποποίησε την κάμερα για να ταιριάζει στα γάντια του αστροναύτη. Γύρισαν την κάμερα ανάποδα, τοποθέτησαν λαβή πιστολιού και κουμπιά ελέγχου και μετακίνησαν το οπτικό πεδίο.

Στο διάστημα, ο Γκλεν βρήκε την κάμερα εύκολη στη χρήση. Εκμεταλλευόμενος την έλλειψη βαρύτητας, άφηνε την κάμερα να αιωρείται ελεύθερα όταν χρειαζόταν και τα δύο χέρια του. Κατά τη διάρκεια της 4ωρης και 55λεπτης αποστολής του, ο Γκλεν τράβηξε τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες της Γης με την τροποποιημένη κάμερα.

Leica
Κάμερα Leica που χρησιμοποιήθηκε από τον John Glenn στην πτήση του Mercury / Πηγή: National Air and Space Museum

Ο Τζον Γκλεν: Πρωτοπόρος του διαστήματος και αέρινος γερουσιαστής

Ο Τζον Γκλεν, γεννημένος στις 18 Ιουλίου 1921, λάτρευε τις πτήσεις από μικρή ηλικία. Πριν γράψει ιστορία στο διάστημα, υπηρέτησε ως πιλότος πολεμικών αεροσκαφών σε δύο πολέμους, καταρρίπτοντας ρεκόρ ταχύτητας σε διηπειρωτική πτήση ως πιλότος δοκιμών.

Το 1962, ο Γκλεν έγινε ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτης που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, γράφοντας ιστορία με ένα ταξίδι 4 ωρών, 55 λεπτών και 23 δευτερολέπτων. Ακολούθησε μια 24ετής καριέρα ως γερουσιαστής, αφήνοντας αξέχαστη την δήλωσή του κατά την αποχώρησή του: «Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για τα γενέθλια».

Το 1998, σε ηλικία 77 ετών, ο Γκλεν επέστρεψε στο διάστημα με το διαστημικό λεωφορείο Discovery, κατακτώντας το ρεκόρ του πιο ηλικιωμένου αστροναύτη. Πενήντα χρόνια μετά την ιστορική του πτήση, ομολόγησε ότι τα συναισθήματα παρέμειναν έντονα, ενώ τόνισε πως η εκπαίδευσή του δεν επέτρεπε τον φόβο που «δεν σου επιτρέπει να λειτουργήσεις».

Ο Γκλεν άφησε την τελευταία του πνοή το 2016, αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά. Σήμερα, το όνομά του κοσμεί ένα διαστημικό κέντρο και το αεροδρόμιο του Κολόμπους, τιμώντας τον πρωτοπόρο του διαστήματος και αέρινο γερουσιαστή.

You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

NASA: Εντυπωσιακό στιγμιότυπο από την τροχιά του πλανήτη Άρη! (ΦΩΤΟ)

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr