Χιλιάδες μαϊμούδες του είδους μακάκο εισέβαλαν σε μια πόλη της κεντρικής Ταϊλάνδης, προκαλώντας το κλείσιμο πολλών καταστημάτων και επιχειρήσεων ή ακόμη και τη μετεγκατάστασή τους.
Οι περίπου 3.500 μαϊμούδες επέδειξαν απειλητική συμπεριφορά, αναγκάζοντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή και να κλείσουν τα καταστήματά τους. Η παρουσία των επιθετικών μαϊμούδων δημιούργησε προβλήματα για τους τουρίστες, ενώ υπάρχει η ανησυχία ότι οι μαϊμούδες κατέχουν πλέον τον έλεγχο της περιοχής.
Ορισμένοι ντόπιοι βρέθηκαν σε κατάσταση πανικού και αναγκάστηκαν να δραπετεύσουν, ενώ άλλοι εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους, προσπαθώντας απεγνωσμένα να προστατευτούν από την επιθετική συμπεριφορά των μακάκων.
Η κατοίκος της περιοχής Λοππούρι, Kuljira Taechawattanawanna, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: “Ζούμε σε ένα κλουβί, αλλά οι μαϊμούδες είναι έξω.” Η κατάσταση οδήγησε στην ανάγκη δημιουργίας απαγορευμένων ζωνών σε όλη την πόλη από την κεντρική επαρχία της Ταϊλάνδης. Ορισμένες από αυτές τις περιοχές έχουν καταληφθεί από αντιμαχόμενες συμμορίες μαιμούδων.
Αρχικά, οι κάτοικοι προσπάθησαν να αποτρέψουν τα ζώα παρέχοντάς τους “junk food” (πρόχειρο φαγητό), αλλά αυτή η προσέγγιση απέτυχε, καθιστώντας τους μακάκους ακόμα πιο επιθετικούς.
Πολλοί κάτοικοι τους προσέφεραν γλυκά, ανθρακούχα ποτά και λιχουδιές με δημητριακά και ζάχαρη. Είναι γνωστό ότι η ζάχαρη καθιστά τα ζώα πιο υπερκινητικά και σεξουαλικά ενεργά.
Ο Σάτιπονγκ Καμταπτιμ από το Τμήμα Εθνικών Πάρκων της χώρας δήλωσε: “Τα ζαχαρούχα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα των μαιμούδων και να ενισχύσουν την αναπαραγωγή τους.” Είναι γνωστό ότι οι μαϊμούδες έχουν ήδη τη δυνατότητα να αναπαράγονται δύο φορές το χρόνο, και η κατανάλωση ζάχαρης φαίνεται να ενισχύει αυτήν την τάση.
Παρόλα αυτά, πριν από την πανδημία της νόσου Covid, μαϊμούδες και άνθρωποι συμβίωναν αρμονικά στην πόλη. Οι μακάκοι προσέλκυαν τουρίστες, οι οποίοι αγοράζοντας μπανάνες, τους ταΐζαν και φωτογραφίζονταν μαζί τους.
Η ισορροπία ανάμεσα σε μαϊμούδες και ανθρώπους διαταράχθηκε σημαντικά όταν τα μέτρα lockdown σταμάτησαν τη σταθερή ροή του τουρισμού, αφήνοντας τις μαϊμούδες χωρίς την συνηθισμένη πηγή τροφής.
Ο Σομσάκσρι Τζάνον, πωλητής υπαίθριας αγοράς, δήλωσε στην εφημερίδα “Guardian”: “Οι μαϊμούδες είναι πιο πεινασμένες και επιθετικές από πριν. Παίρνουν ό,τι μπορούν. Χτένα, καθρέφτη. Αν αφήσω το φαγητό χωρίς επίβλεψη κλέβουν και το φαγητό.” Επιπλέον, ο Σουπακάρν Κάεβτσοτ, κτηνίατρος, σχολίασε ότι οι μαϊμούδες είχαν συνηθίσει να τρέφονται από τους τουρίστες, και με την απουσία τους έγιναν πιο επιθετικές, πολεμώντας για το φαγητό προκειμένου να επιβιώσουν.
Οι μαϊμούδες εισβάλλουν σε κτίρια, αναγκάζουν ντόπιους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κάθονται στις ταράτσες έτοιμες για ενέδρα, δημιουργούν ταραχές στους δρόμους και ακόμα ληστεύουν διερχόμενα αυτοκίνητα, σύμφωνα με το άρθρο της “The Sun”.
Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, το Τμήμα Εθνικών Πάρκων της Ταϊλάνδης ξεκίνησε ένα πρόγραμμα στείρωσης με την ελπίδα να περιορίσει τον γρήγορα αυξανόμενο πληθυσμό των μαιμούδων στην πόλη.
7 διάσημες επιθέσεις σε έργα τέχνης – Κλασικός στόχος η Μόνα Λίζα