Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
αιχμαλωσια

Η αιχμαλωσία του Τάσου Λειβαδίτη χορεύει με το μυστήριο

Το ποίημα “Αιχμαλωσία” του Τάσου Λειβαδίτη αντλεί έμπνευση από την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα.

Όταν ο Καβάφης έγραφε ποίηση ο κόσμος αναγεννιόταν: Τα 10 σπουδαιότερα ποιήματά του

Το ποίημα “Αιχμαλωσία” του Τάσου Λειβαδίτη αναδεικνύει με ενδιαφέρον την ανθρώπινη εμπειρία κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Σε αυτό το έργο, η έννοια της αιχμαλωσίας επεκτείνεται για να αγγίξει τον πολύπλοκο ψυχισμό των ανθρώπων που ζούσαν σε μια εποχή πολέμου και αναζητούσαν την ταυτότητά τους σε ένα περιβάλλον ταλαιπωρίας και αβεβαιότητας.

Ο Λειβαδίτης, μέσα από σύμβολα και μεταφορές, αναπτύσσει μια ισχυρή κριτική στην κοινωνία και την πολιτική, αποτυπώνοντας την απώλεια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας κατά τη διάρκεια του πολέμου. Με συναισθηματική ένταση, περιγράφει τον φόβο, την απελπισία, αλλά και την αντίσταση που ξεπροβάλλει στην καρδιά της σκοτεινής αυτής περιόδου. Ενώ η θλίψη και η οδύνη κυριαρχούν, το ποίημα αφήνει μια διακριτική ακτίνα ελπίδας. Η αντίσταση, η επιθυμία για ελευθερία και η αναζήτηση της αλήθειας εμφανίζονται ως αντίβαρα στη σκοτεινή πραγματικότητα.

Αιχμαλωσία

Παρ’ όλο που σε όλη μου τη ζωή βιαζόμουν, η νύχτα μ’ έβρισκε πάντα απροετοίμαστο ή μάζευα τα φύλλα του φθινοπώρου, έχουν μια μυστηριώδη τύχη που μας ξεπερνά και γενικά τ’ ανθρωπιστικά αισθήματα δε σ’ ανεβάζουν ψηλά, το πολύ να φτάσεις ώς τη λαιμητόμο ή έστω ώς το παράθυρο μιας γυναίκας με κόκκινα μαλλιά, και λέω κόκκινα γιατί αγαπώ το μέλλον, όπως και τα φαρμακεία τη νύχτα μοιάζουν με φανταστικές εξόδους κι οι ποιητές ονειρεύονται ρωμαϊκές γιορτές ή αρνούνται να πεθάνουν, κατά τα άλλα συνήθως καίγομαι, έτσι ξεχειμωνιάζω καλύτερα ή στα σπίτια που μ’ έδιωχναν άφηνα πάντα πίσω απ’ την πόρτα ένα τσεκούρι.

Aλλά οι καλύτερες στιγμές μου είναι τα βράδια, όταν ανοίγω το παράθυρο κι αφήνω ελεύθερα τα ωραία ωδικά πουλιά που εκγυμνάζω τις ατέλειωτες ώρες της αιχμαλωσίας.

(από την Ποίηση. Tόμος Tρίτος 1979-1987, Kέδρος 1991)

Πηγή εξωφύλλου

Οι ωδές του Ανδρέα Κάλβου και τα δυστυχισμένα πλάσματα μέσα από την ποίησή του

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr