Σε μια απομακρυσμένη έρημο στην Αργεντινή, σε υψόμετρο άνω των 3,657 μέτρων, όπου δεν υπάρχουν δρόμοι, επιστήμονες ανακάλυψαν έναν εξωτικό κόσμο.
Μαρία Κιουρί:10 αποφθέγματα μιας μεγάλης μορφής της επιστήμης
Μεταξύ των λευκών πεδιάδων αλατιού στην κορυφή του οροπεδίου Puna de Atacama, υπάρχει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σύστημα πρασινωπών λιμνοθάλασσων. Αυτές οι λιμνοθάλασσες φιλοξενούν μαζικές κοινότητες βακτηρίων που ονομάζονται στρωματόλιθοι. Καθώς επεκτείνονται, δημιουργούν πολυεπίπεδα αναχώματα. Αυτό το μοναδικό οικοσύστημα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως παράθυρο στο παρελθόν, επιτρέποντάς μας να μελετήσουμε πώς ήταν η Γη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, κατά την εμφάνιση των πρώτων οργανισμών στον πλανήτη μας.
You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
Η λιμνοθάλασσα αυτή, σε υψόμετρο 3,657 μέτρων στο οροπέδιο Puna de Atacama, αναδεικνύεται ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα της πρωιμότερης ζωής στη Γη, σύμφωνα με τον γεωλόγο Brian Hynek. Το οικοσύστημα των στρωματόλιθων, που δημιουργεί πολυεπίπεδα αναχώματα, είναι εκπληκτικό και μοναδικό. Ο Hynek το χαρακτήρισε ως κάτι που διαφέρει από οτιδήποτε έχει παρατηρηθεί προηγουμένως από επιστήμονες. Η δυνατότητα να ανακαλύπτουμε τέτοια φαινόμενα στη Γη, που δεν έχουν καταγραφεί προηγουμένως, είναι εκπληκτική. Επιπλέον, αυτό το μυστηριώδες τοπίο στην Αργεντινή μπορεί να προσφέρει στοιχεία για το παρελθόν του πλανήτη Άρη, όταν είχε λίμνες και ποτάμια. Η κατανόηση αυτών των κοινοτήτων στη Γη μπορεί να ρίξει φως στην αναζήτηση παρόμοιων χαρακτηριστικών στον Άρη, αν υπάρχουν απολιθώματα πρωτόγονης ζωής στον πλανήτη.
Αυτές οι παράξενες λιμνοθάλασσες παρέμεναν αφανείς μέχρι πρόσφατα, όταν ερευνητές που διέμεναν σε ένα μικρό χωριό με 35 κατοίκους εντόπισαν στοιχεία σε δορυφορικές εικόνες που υποδείκνυαν την ύπαρξη αυτών των λιμνοθαλασσών. Καταφέρανε να φτάσουν με το αυτοκίνητο όσο το δυνατόν πιο μακριά, ακολουθώντας τους δρόμους και στη συνέχεια, συνέχισαν με πεζοπορία για να φτάσουν στις λιμνοθάλασσες. Κατά τη διαδρομή τους, αντιμετώπισαν την πρόκληση να βυθιστούν σε αλμυρή λάσπη μέχρι τα γόνατά τους, όπως ανέφερε ο Hynek.
Τί είναι η «επιστήμη» της Παραψυχολογίας; Ένα ταξίδι στα παραφυσικό!