Επίκουρος άγχος

10 βασικές αρχές από τη φιλοσοφία του Επίκουρου ως όπλο ενάντια στο άγχος

Ο Επίκουρος ενάντια στο άγχος; Η φιλοσοφία καθοδηγεί τις ζωές μας μέσα στους αιώνες και ήταν η πρώτη που παρατήρησε τον άνθρωπο και προσπάθησε να  καθοδηγήσει τη ψυχή του. 

Ο Επίκουρος  έδινε έμφαση στην επιδίωξη της ευχαρίστησης και την αποφυγή του πόνου, αλλά αυτό δεν ήταν ηδονιστικό με την έννοια της επιδίωξης άμεσης ικανοποίησης. Αντίθετα, ο Επίκουρος επικεντρώθηκε στη μακροπρόθεσμη ευτυχία (ευδαιμονία) και την ηρεμία. Ακολουθούν10 βασικές αρχές από τη φιλοσοφία του Επίκουρου που μπορούν να εφαρμοστούν για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του άγχους.

Τετραφάρμακος: Το απαύγασμα της φιλοσοφίας του Επίκουρου και ο τρόπος να ζεις

10 βασικές αρχές του Επίκουρου για την καταπολέμηση του άγχους

1. Φιλία (Φιλοσοφία της συντροφικότητας): Ο Επίκουρος εκτιμούσε τις ουσιαστικές σχέσεις και πίστευε ότι οι ισχυρές, υποστηρικτικές φιλίες ήταν απαραίτητες για μια ευτυχισμένη ζωή. Το να περιβάλλετε τον εαυτό σας με στοργικούς και με κατανόηση φίλους μπορεί να σας προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη σε περιόδους άγχους.

2. Αυτοδυναμία: Ο Επίκουρος ενθάρρυνε την ανεξαρτησία και την αυτάρκεια. Μειώνοντας την εξάρτηση από εξωτερικούς παράγοντες και εστιάζοντας στους δικούς μας εσωτερικούς πόρους, τα άτομα μπορούν να επιτύχουν μια αίσθηση εσωτερικής γαλήνης ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες.

3. Απλός τρόπος ζωής (λιτότητα): Ο Επίκουρος υποστήριζε έναν απλό και λιτό τρόπο ζωής. Η αποφυγή των περιττών επιθυμιών και της υλικής υπερβολής μπορεί να μειώσει το άγχος που σχετίζεται με τις οικονομικές ανησυχίες και τις κοινωνικές πιέσεις.

4. Αταραξία (Ηρεμία): Ο Επίκουρος επιδίωκε μια κατάσταση ηρεμίας ή αταραξίας. Καλλιεργώντας μια ήρεμη και ισορροπημένη νοοτροπία, τα άτομα μπορούν να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις προκλήσεις της ζωής χωρίς να υποκύπτουν στο άγχος και τους ψυχαναγκασμούς μειώνοντας την καθημερινή πίεση.

5. Ευδαιμονία: Ο Επίκουρος όρισε την ευτυχία (ευδαιμονία) ως το ύψιστο αγαθό. Η αληθινή ευτυχία, σύμφωνα με τον Επικούρειο, επιτυγχάνεται μέσω μιας ζωής αρετής, φιλίας και επιδίωξης απλών απολαύσεων και όχι μέσω της συσσώρευσης πλούτου ή δύναμης.

«Μια ζωή ανοησίας είναι άδεια από ευγνωμοσύνη, γεμάτη άγχος και εστιάζεται εξ ολοκλήρου στο μέλλον». Οι ανησυχίες που σύμφωνα με τον Επίκουρο βασανίζουν περισσότερο τους ανθρώπους πηγάζουν από δύο φόβους: τον φόβο του θεού και το φόβο του θανάτου. (Επίκουρος)

6. Οριοθέτηση των επιθυμιών (Ηδονιστικός λογισμός): Ο Επίκουρος πίστευε ότι η ευτυχία προέρχεται από την ικανοποίηση των φυσικών και αναγκαίων επιθυμιών, παρά από τη συνεχή επιδίωξη νέων και υπερβολικών απολαύσεων. Περιορίζοντας τις επιθυμίες και μαθαίνοντας να εκτιμά κανείς τα ουσιώδη, μπορεί να μειώσει το άγχος που συνδέεται με ανέφικτους στόχους.

7. Ελευθερία (Ελευθερία από τον φόβο): Ο Επίκουρος δίδαξε ότι ο σοφός άνθρωπος δεν φοβάται τον θάνατο, καθώς ο θάνατος είναι η απουσία των αισθήσεων. Απελευθερώνοντας τον εαυτό του από το φόβο του αγνώστου, τα άτομα μπορούν να μειώσουν το άγχος που συνδέεται με τη θνητότητα.

8.Στωική αποδοχή (αντοχή): Ενώ η Επικούρεια φιλοσοφία και ο Στωικισμός είναι ξεχωριστές φιλοσοφίες, υπάρχει κάποια σύνδεση. Ο Επίκουρος ενθάρρυνε την αποδοχή των προκλήσεων της ζωής και την ανάπτυξη της αντοχής απέναντι στις αντιξοότητες. Αυτή η ανθεκτικότητα μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για τη διαχείριση του στρες.

9. Φιλοσοφικός προβληματισμός: Ο Επίκουρος πίστευε στη σημασία της ενδοσκόπησης και του φιλοσοφικού προβληματισμού. Το να αφιερώνει κανείς χρόνο για να συλλογιστεί τις προκλήσεις της ζωής και τις δικές του αντιδράσεις μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αυτογνωσία και σε μια πιο μετρημένη αντίδραση στους στρεσογόνους παράγοντες. Άρα η παρατήρηση του εαυτού μας χρειάζεται χρόνο και ηρεμία όπως σημειώσαμε παραπάνω.

10. Μέτρο (εγκράτεια): Ο Επίκουρος υποστήριζε το μέτρο σε όλα τα πράγματα. Η εξισορρόπηση της εργασίας, του ελεύθερου χρόνου και των προσωπικών ευθυνών μπορεί να αποτρέψει την εξουθένωση και να προωθήσει μια πιο αρμονική και λιγότερο αγχωτική ζωή. Αν και είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στον σημερινό κόσμο με ολοκληρωτικό τρόπο θα μπορούσε να γίνει μια αρχή θέτοντας το μέτρο σε μικρά πράγματα της ζωής μας κάθε μέρα.

Επίκουρος vs Πλάτωνας: Μια φιλοσοφική μονομαχία

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr