Η Ελλάδα, έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στα χρονικά της ιστορίας. Ενώ οι φιλοσοφικοί γίγαντες, τα αρχιτεκτονικά θαύματα και οι επικές ιστορίες της είναι ευρέως γνωστά, υπάρχει μια πληθώρα λιγότερο γνωστών γνώσεων που αφορούν τη σύγχρονη εποχή.
Η Ελλάδα, μια χώρα γεμάτη ιστορικό μεγαλείο και μυθική γοητεία, έχει γοητεύσει τη φαντασία του κόσμου εδώ και αιώνες. Από τα αρχαία επιτεύγματα των φιλοσόφων και των αρχιτεκτόνων μέχρι τις ιστορίες των θεών και των ηρώων, το παρελθόν της Ελλάδας υπήρξε αστείρευτη πηγή γοητείας. Ωστόσο, κάτω από την επιφάνεια αυτής της φημισμένης αφήγησης κρύβεται ένας θησαυρός λιγότερο γνωστών γεγονότων και πτυχών που δίνουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του σύγχρονου ελληνικού τοπίου.
Ενώ η προηγούμενη ναυτική υπεροχή της Ελλάδας αντηχεί μέσα στους αιώνες, αποκαλύπτουμε επίσης την ισχυρή ναυτιλιακή βιομηχανία που συνεχίζει να ακμάζει στη σύγχρονη εποχή, διαμορφώνοντας οικονομικά τοπία και διεθνείς εμπορικές διαδρομές.
20 πράγματα που ίσως να μη γνωρίζεις για την Ελλάδα
Η εμβληματική μπλε και άσπρη αρχιτεκτονική των ελληνικών νησιών δεν είναι μόνο για λόγους αισθητικής- το μπλε χρώμα πιστεύεται ότι απωθεί τα έντομα και το λευκό χρώμα αντανακλά τον καυτό ήλιο.
Είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο σε εμπόριο σφουγγαριών
Περίπου το 7% της παγκόσμιας παραγωγής μαρμάρου προέρχεται από την Ελλάδα.
Με ιστορία συνεχούς κατοίκησης 7.000 ετών, η Αθήνα είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης.
Στις Κυκλάδες, υπάρχει ένα μοναδικό νησί με το όνομα Ανάφη, το οποίο δεν έχει γιατρούς, φαρμακεία ή αστυνομία. Όπως λέει η τοπική παροιμία, “η Ανάφη είναι το νησί των τυφλών”.
Ξεπερνώντας άλλα έθνη, η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό αρχαιολογικών μουσείων παγκοσμίως
Σημαντικό 80% του εδάφους της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από ορεινό ανάγλυφο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλωτά ποτάμια λόγω αυτής της μοναδικής γεωμορφολογίας.
Η ελληνική γλώσσα ομιλείται από έναν ποικιλόμορφο πληθυσμό περίπου δώδεκα εκατομμυρίων ατόμων παγκοσμίως. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο τα δέκα εκατομμύρια κατοίκους της Ελλάδας, αλλά και σε περιοχές όπως η Κύπρος, η Ιταλία, η Αλβανία, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχουν εγκατασταθεί Έλληνες μετανάστες ή υπάρχουν ελληνικές μειονότητες. Αυτή η αρχαία γλώσσα έχει μια ιστορία που καλύπτει περίπου 3.000 χρόνια, καθιστώντας την μία από τις παλαιότερες γλώσσες που χρησιμοποιούνται ακόμη.
Στη δεκαετία του 1950, μόλις το 30% των Ελλήνων διέθετε δεξιότητες αλφαβητισμού. Σήμερα, το ποσοστό αναλφαβητισμού έχει πέσει στο ελάχιστο 5%.
Στην αρχαιότητα, το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα ήταν κατά μέσο όρο 36 έτη για τις γυναίκες και 45 έτη για τους άνδρες. Το ποσοστό επιβίωσης για τα βρέφη ήταν πενιχρό, με μόνο τα μισά να ξεπερνούν τη βρεφική ηλικία. Σήμερα, οι Έλληνες πολίτες απολαμβάνουν σημαντικά αυξημένη μακροζωία, με το προσδόκιμο ζωής να φτάνει τα 77 και 82 έτη για τους άνδρες και τις γυναίκες αντίστοιχα. Αυτό τοποθετεί την Ελλάδα μεταξύ των 26 χωρών παγκοσμίως με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.