Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
ΑΡΒΕΛΕΡ

Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ: «Οι Έλληνες σήμερα πάνε με όποιον δίνει τα λεφτά…»

Η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ πετάει τα πέπλα της υποκρισίας και εξαντλεί την αυστηρότητά της, προσπαθώντας να τοποθετήσει έναν καθρέφτη στους Έλληνες.

Οι περισσότεροι στοχαστές στην ανθρώπινη ιστορία είναι αυστηροί και επικριτικοί απέναντι στην πνευματική μετριότητα , απέναντι στην έλλειψη αυτογνωσίας και τα κοινωνικά λάθη που χτίζουν τις εκάστοτε κουλτούρες. Λογικό, λοιπόν η Ελένη Αρβελέρ να μην επιθυμεί την σύγκρουση με αυτή την παράδοση.

10 αποφθέγματα της Ελένης Αρβελέρ: «οι χαμένοι παράδεισοι είναι δικαίωμα των γέρων»

8 αποσπάσματα από τη συνέντευξη που παραχώρησε η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ στο Αθηναίικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  1. «Εγώ γνώρισα την κατοχή. Για να πάω στο σχολείο περνούσα πάνω από πτώματα πεινασμένων ανθρώπων, τα οποία μάζευε ένα καροτσάκι του δήμου. Λοιπόν, όταν μου λένε ότι υπάρχει κρίση, γελώ».
  2. «Είχα πάρει ένα ταξί πρόσφατα στο Παρίσι», αναφέρει, «και μου λέει ο ταξιτζής “κυρία Αρβελέρ, πρέπει να βοηθήσουμε τους Ισπανούς γιατί είναι εργατικοί, κάνουν ό,τι πρέπει, όχι σαν τους Έλληνες”. “Για στάσου” τον κόβω. “Ξέχασα, είστε Ελληνίδα, αλλά δεν πειράζει αλήθεια λέω” μου λέει».
  3. «Οι Έλληνες αυτή τη στιγμή πάνε με όποιον δίνει τα λεφτά. Είναι άσχημο αυτό, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Θυμάμαι μία μέρα ταξίδευα με τον Ντελόρ και μου λέει:
    πες μου λίγα πράγματα για την Ελλάδα.
    – Είναι μία χώρα, όπου δεν είσαι άνθρωπος, είσαι πακέτο, το πακέτο Ντελόρ, του απάντησα».
  4. «Οι Έλληνες έχασαν την δυνατότητα του οράματος».
  5. »Νομίζεις ότι οι Έλληνες έχουν πάθει καθίζηση. Δεν υπάρχει ένα όραμα. Μνημόνιο-όχι μνημόνιο».
  6. Το μνημόνιο είναι όραμα; Τι θα πεις στα παιδιά; Όχι μνημόνιο, καλά, αλλά μετά; Λοιπόν, αυτό με φοβίζει πολύ περισσότερο απ’ όλα. Ότι έχασαν οι Έλληνες τη δυνατότητα -όχι της ελπίδας, την οποία έχουν εναποθέσει στους ξένους- αλλά του οράματος».
  7. «Κάποτε είπα κάτι και μου θύμωσε όλος ο κόσμος. Ότι περάσαμε από τα τσαρούχια στα Tod’s. Είναι μία ατάκα που όμως αν την αναλύσεις έχει αλήθεια. Από τις σκηνές της κατοχής φτάνουμε στο “πάρε δάνειο”, “πάρε αυτοκίνητο”, “πάρε και δεύτερο και τρίτο”. Εγώ μόνο στην Ελλάδα βλέπω οικογένειες να έχουν δύο αυτοκίνητα, ένα μονό και ένα ζυγό».
  8. «Δεν πάψαμε ποτέ να είμαστε σε εμφύλιο πόλεμο. Νομίζω ότι φταίει η εμφυλιακή κρίση. Δεν πάψαμε ποτέ να είμαστε σε εμφύλιο πόλεμο. Δεν πάψαμε ποτέ να έχουμε αυτόν το διχασμό».

15 αλήθειες από την Ελένη Αρβελέρ: «Πραγματική απώλεια είναι όταν οι γυναίκες κρύβουν τα χρόνια τους και χάνουν αναμνήσεις…»

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr