Η έννοια του ταξιδιού στο χρόνο γοητεύει την ανθρωπότητα εδώ και αιώνες. Θεωρούνταν όμως πάντα ένα άπιαστο όνειρο, ένα θέμα μυθοπλασίας. Όμως, μια νέα μελέτη έρχεται να ταράξει τα νερά, φέρνοντας στο προσκήνιο ενδείξεις για ταξίδι στο χρόνο, έστω και σε μικροσκοπικό επίπεδο.
Οι Till Bohmer και Thomas Blochowicz, κύριοι συγγραφείς της μελέτης “Αναστρεψιμότητα του χρόνου κατά τη γήρανση των υλικών”, που δημοσιεύτηκε στο Nature Physics, εστιάζουν σε ένα φαινομενικά απλό υλικό: το γυαλί.
Σε αντίθεση με τα κρυσταλλικά υλικά, τα μόρια του γυαλιού βρίσκονται σε διαρκή αναδιάταξη, αψηφώντας την παραδοσιακή μοριακή δομή. Η ιδιότητα αυτή, σύμφωνα με τους ερευνητές, οδηγεί σε μια συνεχή αναστροφή του χρόνου σε μοριακό επίπεδο.
Παρατηρώντας το γυαλί σε δράση
Χρησιμοποιώντας σκεδαζόμενο φως λέιζερ, οι επιστήμονες παρακολούθησαν δομές γυαλιού να διαλύονται και να αναμορφώνονται σε νέες διατάξεις. Η καταγραφή των μικροσκοπικών διακυμάνσεων στα μόρια απαιτούσε μια υπερευαίσθητη βιντεοκάμερα, όπως τόνισε ο καθηγητής Thomas Blochowicz.
Ο τρόπος με τον οποίο το γυαλί κινείται εσωτερικά δεν επιτρέπει στους επιστήμονες να διακρίνουν αν οι αλλαγές λαμβάνουν χώρα προς τα εμπρός ή προς τα πίσω στον χρόνο.
Επαναπροσδιορίζοντας το ταξίδι στο χρόνο
Ενώ η έρευνα δεν ανοίγει τον δρόμο για ταξίδια στο χρόνο σε ανθρώπινη κλίμακα, σίγουρα αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο και υλικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά.
Παράλληλα, μια άλλη μελέτη έρχεται να θέσει όρια στις δυνατότητες του ταξιδιού στο χρόνο. Αυτή η έρευνα αποκλείει την ιδέα ότι ο καθένας μπορεί να επιστρέψει πίσω στον χρόνο, δείχνοντας ότι ο χρόνος στο σύμπαν κινείται μόνο προς μία κατεύθυνση. Αυτό προέκυψε από έρευνα που εστιάζει στο φως και την αλληλεπίδρασή του με άλλα αντικείμενα. Καθώς ο χρόνος διαμορφώνεται γραμμικά προς τα εμπρός, η νέα έρευνα καταδεικνύει ότι η αναδρομή στον χρόνο είναι αδύνατη. Αν και η ταχύτητα του φωτός μπορεί να μεταβάλλεται κατά τη διέλευσή του μέσα από σημεία επαφής, η πραγματική διαδικασία αυτής της αλληλεπίδρασης παραμένει ακόμα ασαφής, σύμφωνα με αναφορές από το Independent.
Κλιματική αλλαγή: Πόσο πρόθυμοι είναι οι πολίτες – Έλληνες να βάλουν το χέρι στην τσέπη;