Σίγουρα γνωρίζετε το διάσημο City του Λονδίνου, την ιστορική περιοχή με τις αρχαίες αγορές και τις φημισμένες γέφυρες, αλλά και τους μοντέρνους ουρανοξύστες που αποτελούν τον οικονομικό πυρήνα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Για πολλούς, αποτελεί την οικονομική πρωτεύουσα του κόσμου. Ωστόσο, αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι το City του Λονδίνου, παρά τη γεωγραφική του τοποθεσία στην καρδιά της πρωτεύουσας της Αγγλίας, δεν αποτελεί πραγματικά μέρος αυτής. Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για μια ξεχωριστή πόλη μέσα στο ίδιο το Λονδίνο.
Συγκεκριμένα, το City, γνωστό και ως Square Mile λόγω του ότι η έκτασή του είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από ένα τετραγωνικό μίλι, ήταν πρακτικά η πρώτη εκδοχή του Λονδίνου κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα σύνορά του αποτελούσαν σχεδόν τα σύνορα της πόλης που τότε ονομαζόταν Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, η πόλη επεκτάθηκε, αλλά τα όρια του City διατηρήθηκαν, δημιουργώντας έναν ξεχωριστό και ιδιαίτερο χώρο στο εσωτερικό του Λονδίνου.
Η ιστορία των δύο “Λονδίνων” χρονολογείται περίπου 2.000 χρόνια πίσω, όταν οι Ρωμαίοι ιδρύσαν την πόλη Londinium κοντά στον Τάμεση. Η πόλη αναπτύχθηκε εντός των ισχυρών τειχών της, τα οποία αποδείχθηκαν ανθεκτικά και αποτρεπτικά στον χρόνο. Καθώς η οικονομική δύναμη της πόλης αυξανόταν, άλλο τόσο αποκτούσε και ισχύ. Όταν ο Γουίλιαμ ο Κατακτητής προσπάθησε να κατακτήσει την Αγγλία, αντιμετώπισε δυσκολίες με το να κατακτήσει το Λονδίνο. Έτσι, αποφάσισε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του City και να του δώσει προνόμια, ενώ το City αναγνώρισε αυτόν ως βασιλιά, διατηρώντας την αυτονομία του.
Αυτό επαναλαμβάνεται και με τους μονάρχες που διαδέχθηκαν τον Γουίλιαμ τον Κατακτητή. Ενώ ορισμένοι εξ αυτών επέλεξαν να αναγνωρίσουν την ισχύ του City, υπήρξαν και άλλοι που προσπάθησαν να το ανταγωνιστούν, ιδρύοντας παράλληλα την πόλη του Westminster.
Το δεύτερο Λονδίνο, που αναπτύχθηκε γύρω από το Londinium, είναι η σημερινή πρωτεύουσα της Μ. Βρετανίας και της Αγγλίας. Τα προνόμια του City διατηρούνται μέχρι σήμερα, και αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και οι βρετανικοί μονάρχες, όπως ο Βασιλιάς Κάρολος (ο αιώνιος έρωτας της Βασίλισσας Ελισάβετ), πρέπει να ζητούν άδεια για να εισέλθουν στο City κατά τη διάρκεια ειδικών τελετών. Επιπλέον, υπάρχει ειδικός εκπρόσωπος του City στο Κοινοβούλιο, που είναι υπεύθυνος για να προστατεύει τα συμφέροντα της πόλης.
Η Εταιρεία του City του Λονδίνου είναι ένα πολύπλοκο οργανωτικό σύστημα, χαρακτηριστικό της ιστορικής αυτονομίας του. Διαθέτει δύο Συμβούλια, τη Συνέλευση των Όλντερμεν, η οποία είναι κυρίως εθιμοτυπική, και τη Συνέλευση του Συμβουλίου των Κοινών. Επιπλέον, υπάρχουν δύο Σερίφηδες, και η πόλη συλλέγει ξεχωριστά φόρους για τη χρηματοδότηση της αστυνομίας και άλλων δημοτικών υπηρεσιών. Τα προνόμια του City είναι εμφανή σε κάθε επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των 108 συντεχνιών, που έχουν εξελιχθεί σε όργανα προστασίας μονοπωλίων και συναλλαγών σε κοινωνικούς και φιλανθρωπικούς φορείς.
Το εκλογικό σύστημα του City είναι ιδιαίτερο, καθώς τα ανώτατα στελέχη των εταιρειών σχηματίζουν ένα ειδικό εκλογικό σώμα, το Common Hall, το οποίο επιλέγει τον Λόρδο Δήμαρχο, τους Σερίφηδες και άλλους αξιωματούχους.
Το City, ως ανεξάρτητη ληξιαρχική κομητεία, αποτελείται από 25 διαμερίσματα. Παρόλο που είναι η μικρότερη σε έκταση ληξιαρχική κομητεία της Αγγλίας, είναι η τέταρτη πιο πυκνοκατοικημένη. Ο πληθυσμός του περίπου 11.000 κατοίκων δίνει στην πόλη ένα ξεχωριστό χαρακτήρα.
Όσον αφορά τα αξιοθέατα του City, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει όχι μόνο τους επιβλητικούς ουρανοξύστες, αλλά και να περιηγηθεί σε όμορφες αγορές όπως οι Σμίθφιλντ και Λιντεχoλ, να περπατήσει στους αρχαίους δρόμους, και να θαυμάσει αξιοσημείωτα κτίρια όπως η Τράπεζα της Αγγλίας, το Ίνερ Τεμπλ, το Μάνσιον Χάουζ, το Γκἰλντχολ, και τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου.
You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
Νέα απολιθώματα ανθρώπων στη Γερμανία αλλάζουν τη σχέση του Ανθρώπου με τους Νεάτερνταλ