Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
αυγουστιάτικη πανσέληνος

Απόψε η αυγουστιάτικη Πανσέληνος – Ποιο είναι το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου» ;

Απόψε, η αυγουστιάτικη πανσέληνος, γνωστή και ως «Πανσέληνος του Οξύρρυγχου», θα κοσμήσει τον νυχτερινό ουρανό, εμφανιζόμενη έως και 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη από μια τυπική πανσέληνο.

Σύμφωνα με τη NASA, η αυγουστιάτικη πανσέληνος άρχισε να εμφανίζεται πλήρης ήδη από το βράδυ της Κυριακής, επιτρέποντας την απόλαυση της φωτεινής ομορφιάς της σε συνεχόμενες νύχτες.

Γιατί αποκαλείται «φεγγάρι του Οξύρρυγχου»;

Η αυγουστιάτικη πανσέληνος αναφέρεται παραδοσιακά ως «Πανσέληνος του Οξύρρυγχου», ονομασία που έχει τις ρίζες της στον πολιτισμό των ιθαγενών της Αμερικής. Το Old Farmer’s Almanac, το οποίο άρχισε να καταγράφει τα ονόματα των πανσελήνων τη δεκαετία του 1930. Η ονομασία αυτή προέρχεται από το ψάρι του γλυκού νερού, το κέφαλο, που βρίσκεται στις Μεγάλες Λίμνες και τη λίμνη Champlain, το οποίο αλιεύονταν εύκολα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και αποτελούσε σημαντική πηγή τροφής για τις φυλές των ιθαγενών της περιοχής.

 αυγουστιάτικη πανσέληνος
Πηγή: Canva

Η πρώτη «υπερσελήνη» του 2024

Αυτή η πανσέληνος θεωρείται «υπερπανσέληνος», πράγμα που σημαίνει ότι θα εμφανίζεται σημαντικά μεγαλύτερη και φωτεινότερη – έως και 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη – από μια μέση πανσέληνο. Είναι η πρώτη από τις τέσσερις διαδοχικές υπερπανσέληνους που εμφανίζονται φέτος τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Ο όρος «υπερπανσέληνος» εισήχθη από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979, περιγράφοντας μια νέα σελήνη ή πανσέληνο που συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται τουλάχιστον στο 90% της κοντινότερης απόστασής της από τη Γη.

15 αποφθέγματα για τη σαγηνευτική γοητεία της θάλασσας

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr