Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Ακρόπολη

Ακρόπολη: Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες του μνημείου – 1843

Η Ακρόπολη βρώμικη και ταλαιπωρημένη; Μια εικόνα σχεδόν άγνωστη για τους περισσότερους Αθηναίους, όπου δείχνει τις καταστροφές που υπέστη το μνημείο κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Η Ακρόπολη δεσπόζει πάνω από την πόλη της Αθήνας και ενέπνευσε τον Joseph-Philibert Girault de Prangey (1804-1892), ο οποίος τράβηξε την παλαιότερη σωζόμενη φωτογραφία του μνημείου.

Η Αθήνα, η οποία ήταν η πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους από το 1834 (με πληθυσμό 850.246 κατοίκους το 1840), ήταν μια μικρή πόλη εκείνη την εποχή και είχε καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ελληνικής Ανεξαρτησίας (1821-1829), κατά τη διάρκεια του οποίου τόσο η πόλη όσο και η Ακρόπολη είχαν υποστεί πολλαπλές πολιορκίες.

Η οδός με τα παλαιοπωλεία της Θεσσαλονίκης: οδοιπορικό φωτογραφίας

Η πόλη υπέστη σοβαρές ζημιές, ιδίως κατά τη διάρκεια της πολιορκίας από τον Ρεσίντ Μεχμέτ πασά (γνωστό και ως Kütahı), η οποία διήρκεσε έντεκα μήνες, από τον Ιούνιο του 1826 έως τον Μάιο του 1827.

Μετά την ανακατάληψη της πόλης το 1827 οι οθωμανικές δυνάμεις την κράτησαν μέχρι την αποχώρησή τους στις 31 Μαρτίου 1831, οπότε η Ακρόπολη παραδόθηκε επίσημα στο ελληνικό κράτος.

Όσον αφορά τον Παρθενώνα, πρέπει να σημειωθεί ότι λίγα χρόνια πριν από την επίσκεψη του Ζιρό ντε Πρανζέ, ο Τόμας Μπρους (γνωστός και ως Λόρδος Έλγιν), Βρετανός πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη, είχε αφαιρέσει μεταξύ 1801 και 1815 12 αγάλματα αετώματος, 156 πλάκες ζωφόρου, 13 μετόπες, καθώς και τη ζωφόρο του ναού της Αθηνάς και μία Καρυάτιδα του Ερεχθείου (η οποία αργότερα αντικαταστάθηκε από γύψινο αντίγραφο).

Η ιστορία της πρώτης φωτογραφίας της Ακρόπολης ξεκινά στις αρχές του 1842, όταν ο 38χρονος καλλιτέχνης και μελετητής Joseph-Philibert Girault de Prangey ξεκίνησε τη “μεγάλη περιοδεία” του στην Παλαιστίνη, την Αίγυπτο, τη Συρία, την Ιταλία, την Τουρκία και την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας στα ταξίδια του μια φωτογραφική μηχανή δαγκεροτυπίας.

Joseph-Philibert Girault de Prangey
Joseph-Philibert Girault de Prangey
Joseph-Philibert Girault de Prangey
Joseph-Philibert Girault de Prangey (Lavcolor)

Πριν από αυτό το ταξίδι, είχε ήδη γράψει δύο βιβλία για τα αραβικά και μαυριτανικά μνημεία της Σικελίας και της Ισπανίας. Οι Horace Vernet, Frédéric Goupil-Fesquet και Gaspard-Pierre-Gustave Joly είχαν πραγματοποιήσει παρόμοια ταξίδια πριν από αυτόν, αλλά καμία από τις δαγκεροτυπίες τους δε διασώθηκε.

Gaspard-Pierre-Gustave Joly
Gaspard-Pierre-Gustave Joly
Gaspard-Pierre-Gustave Joly
Gaspard-Pierre-Gustave Joly (lavcolor)

 

Εκπαιδευτικοί – Δωρεάν μουσεία: Δελτίο δωρεάν εισόδου σε κρατικά μουσεία

Ο Girault de Prangey έφτασε πρώτα στη Μασσαλία και τη Ρώμη και στη συνέχεια ταξίδεψε στην Ελλάδα, το Κάιρο, την Αλεξάνδρεια, την Κωνσταντινούπολη, πριν φτάσει στους αρχαιολογικούς χώρους της Μικράς Ασίας, “απομακρυνόμενος όσο το δυνατόν περισσότερο από τους δρόμους που χρησιμοποιούνται συνήθως”. Συνέχισε το τριετές οδοιπορικό του επισκεπτόμενος τους Αγίους Τόπους, το Μπααλμπέκ, τη Δαμασκό και το Χαλέπι.

H Ρωμαίικη Αγορά στην Αθήνα,1842 από τον Joseph-Philibert Girault de Prangey (1804-1892).
H Ρωμαίικη Αγορά στην Αθήνα,1842 από τον Joseph-Philibert Girault de Prangey (1804-1892).
H Ρωμαίικη Αγορά στην Αθήνα,1842 από τον Joseph-Philibert Girault de Prangey (1804-1892).
H Ρωμαίικη Αγορά στην Αθήνα,1842 από τον Joseph-Philibert Girault de Prangey (1804-1892) lavcolor

Οι δαγκεροτυπίες του είναι οι παλαιότερες υπάρχουσες φωτογραφίες της Ελλάδας, της Παλαιστίνης, της Αιγύπτου, της Συρίας και της Τουρκίας. Παραδόξως, το έργο του ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1920 σε ένα κτίριο του κτήματός του και δημοσιοποιήθηκε μόλις 80 χρόνια αργότερα.

Διαβάστε περισσότερα:

Φωτογραφία, Freak Shows και Θέατρο στην υπηρεσία της Βιομηχανικής Επανάστασης

 

Πηγή φωτογραφιών: 1,2

Επιχρωματισμός: Lavart

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr